Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Φύσεως Ου-τοπία: Έκθεση της εικαστικής ομάδας greekartists.info στο Κέντρο Τεχνών


Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Φύσεως Ου-τοπία», της εικαστικής ομάδας greekartists.info.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και τον στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Αθανασίου Αντώνης, Αϊβάζογλου Αχιλλέας, Αλτουνιάν Γκάγκικ, Ανούση Ρένα, Βαλαής Κωνσταντίνος, Βαρνά Στέλλα, Γιαχανατζή Νέλλη, Γριμάλδη - Κορομηλά Ράνια, Δεσεκόπουλος Νίκος, Ζαβιτσάνου Αννή, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Καμπάνης Μάρκος, Καρακίτσος Κώστας, Κολιός Γιάννης, Κότσαρης Γρηγόρης, Κότσαρης Μιχάλης, Κτιστοπούλου Μαρία, Μελισσαράτου Λιάνα, Μενδρινού Άννα, Ξενάκη Μαριάννα, Παπαγιάννη Σύνη, Παπαδόπουλος Μένανδρος, Παπαζαφειρόπουλος Τάκης, Πετροπούλου Μιμή, Ράλλης Τάσος, Σαίτη Χαρά, Σκλαβενίτης Νίκος, Σταϊνχάουερ Βαρβάρα και Χαροκόπου Αναστασία.

Η ¨Ουτοπία¨ είναι όρος δανεισμένος από το ομότιτλο βιβλίο του Τόμας Μορ (Thomas More) που εκδόθηκε το 1518, και περιγράφει μία φανταστική κοινωνία σε ένα νησί του Ατλαντικού Ωκεανού που διαθέτει ένα φαινομενικά τέλειο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό σύστημα. Χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τόσο τις συνειδητές κοινότητες που επιχείρησαν να δημιουργήσουν μια ιδανική κοινωνία, όσο και για τις φανταστικές κοινωνίες που περιγράφονται στη λογοτεχνία.

Με τον όρο/έννοια ουτοπία εννοούμε, τον ιδανικό τόπο ή τις ιδανικές καταστάσεις που δεν υπάρχουν πουθενά και είναι αδύνατον ή πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν.

Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί στη φιλοσοφία, την τέχνη, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική αλλά και την πολιτική για να περιγράψει ιδανικές καταστάσεις που είναι αδύνατον ή πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν. Αν και οι προσεγγίσεις μπορεί να έχουν οικονομική, αισθητική, πολιτική ή κοινωνική βάση, πάντα η ουτοπία συνδέεται έντονα με μια αισιόδοξη, ιδεαλιστική, σχεδόν αδύνατη τελειότητα.

Στις εικαστικές τέχνες, ο όρος ουτοπία συναντάτε πολύ συχνά μιας και οι εικαστικοί καλλιτέχνες πολύ συχνά αποτυπώνουν σε δύο ή τρεις διαστάσεις το θέμα τους όπως αυτοί το φαντάζονται, και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα. Οι εντάσεις αυξάνονται με τα χρώματα και τις φόρμες, οδηγώντας τον θεατή σε μια ουτοπική χώρα.

Η εικαστική ομάδα greekartists.info αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα ¨Φύσεως ου-τοπία¨ και να δημιουργήσει εικαστικά έργα που να αποτυπώνουν το ουτοπικό στην φύση και την ζωή του ανθρώπου, δίνοντας μια ελευθερία στα μέλη της να αποτυπώσουν ιδέες ή εικόνες της ζωής του ανθρώπου μέσα απ’ την καθημερινότητα, την ιστορία, την μυθολογία ή τα παραμύθια που να αποδίδουν την ουτοπία του θέματος.


Διεύθυνση: Πάρκο Ελευθερίας
Διάρκεια: 25/9/2015-15/10/2015
Εγκαίνια: 25/9/2015, ώρα 19:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου