Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Στην «Αρκαδία χαίρε» το 1ο Βραβείο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας
Εκατοντάδες θεατές και μαθητές σχολείων παρακολούθησαν μαζί με το κινηματογραφόφιλο κοινό το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, που έριξε την αυλαία του στις 18 Οκτωβρίου.

Το καθιερωμένο Φεστιβάλ της Χαλκίδας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 18 Οκτωβρίου, απένειμε το 1ο βραβείο μεγάλου μήκους στο ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, το 2ο βραβείο στην ταινία «Un Condor» του Γιάννη Κολόζη, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ το 3ο βραβείο απέσπασε το ντοκιμαντέρ «A polis» της Κατερίνας Τζόβα, ταινία που κέρδισε και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚ).

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 85 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Εκτός διαγωνιστικού τμήματος και σε παράλληλο πρόγραμμα προβλήθηκαν αφιερώματα, όπως στο σύγχρονο Αργεντίνικο ντοκιμαντέρ, ενώ το Φεστιβάλ τίμησε, σε ειδική εκδήλωση, τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη, τους σκηνοθέτες Τάκη Βενετσανάκο, Νίκο Αναγνωστόπουλο, τον ζωγράφο γιγαντοαφίσας Βασίλη Δημητρίου, ενώ υπήρξαν και παράλληλες εκδηλώσεις με εκθέσεις ημερίδες, συζητήσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις βιβλίων.

Η βραδιά έναρξης του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Κώστα Κουστομύτη και η βραδιά λήξης στα 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή με την προβολή ενός μοναδικού ντοκιμαντέρ, ντοκουμέντου, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τον κόσμο, το υλικό του οποίου ανέσυρε από την αφάνεια ο βετεράνος σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης στη μνήμη των Φιλοποίμην Φίνου, Πρόδρομου Μεραβίδη και Γιώργου Καβουκίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου