Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Άνοιξε πάλι το μουσείο μοντέρνας τέχνης της Βυρηττού

Reuters/Jamal Saidi

Λίγα μόλις μέτρα μακριά από εκεί που πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις, λάτρεις της τέχνης συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το άνοιγμα μου μουσείου μοντέρνας τέχνης της Βυρηττού, που παρέμενε κλειστό από το 2008.

Το Sursock Museum, που στεγάζεται σε κτήριο που είχε ανεγερθεί για Οθωμανό αριστοκράτη, άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό όταν ο αριστοκράτης αυτός το κληροδότησε στην πόλη, πριν από 60 χρόνια.

Την δεκαετία του 1960, όταν η Βυρηττός ανθούσε ως η πρωτεύουσα της τέχνης της Μέσης ανατολής, οι αίθουσες του Sursock φιλοξενούσαν πίνακες και γλυπτά καλλιτεχνών του Λιβάνου και άλλων χωρών από όλον τον κόσμο.

Το μουσείο έκλεισε το 1975 και πάλι το 1990 λόγω του εμφυλίου και ξανά το 2008 για εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, για να ανοίξει τις πύλες του τελικά για τρίτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Για τους επόμενους τρεις μήνες, το μουσείο θα εκθέτει 200 έργα τα οποία παρακολουθούν την εξέλιξη της Βυρηττού, από μια επαρχιακή πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1800 σε μια ακμάζουσα εθνική πρωτεύουσα τη δεκαετία του 1960.

Μια πιο μόνιμη έκθεση παρουσιάζει την εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης του Λιβάνου τους τελευταίους δυο αιώνες.

Στα εγκαίνια του μουσείου παρέστησαν υπουργοί, την παραίτηση των οποίων ζητούσαν διαδηλωτές που διαδήλωναν περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το μουσείο.


Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου