Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Αιγαιοπελαγίτικο χρώμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


«Χρώμα» Αιγαίου, και συγκεκριμένα από το νησί της Σκύρου, θα αποκτήσει για λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου, στο κτήριο Altiero Spinelli του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα φιλοξενείται η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος Ιωάννας Ασημενού, με σκυριανά και μοντέρνα κεραμικά, καθώς και πίνακες ζωγραφικής και επιτοίχια γλυπτά από πηλό.

Ορισμένα από τα έργα είναι εμπνευσμένα από τη Σκυριανή παράδοση, ενώ άλλα από τις απλές και απέριττες γραμμές της Σκύρου, σε πιο μινιμάλ ύφος.

«Είναι κάτι που το ήθελα άδω και πολύ καιρό», λέει στο CultureWizz η κα. Ασημενού. «Από τη Σχολή ήδη, ήξερα ότι κάθε χρόνο εκθέτουν εκεί διάφοροι καλλιτέχνες, όμως δεν είναι και τόσο εύκολη η όλη διαδικασία. Μάλιστα στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν εκθέσει έργα τους και καθηγητές μου της Σχολής Καλών Τεχνών. Κάποιοι γνωστοί μου που εργάζονται στον συγκεκριμένο χώρο, μου πρότειναν να εκθέσω εκεί τα έργα μου, διότι είχαν δει τη δουλειά μου και τους άρεσαν πολύ οι δημιουργίες μου. Έτσι, ήρθαν σε επαφή με τις αρμόδιες επιτροπές και τους υπεύθυνους του χώρου. Τα έργα μου (κεραμικά και πίνακες ζωγραφικής) τους άρεσαν και εγκρίθηκε η πραγματοποίηση ατομικής μου έκθεσης εκεί».Η Ιωάννα Ασημενού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκύρο, ένα νησί με πλούσια παράδοση στην κεραμική, την ξυλογλυπτική και την κεντητική. Προέρχεται από οικογένεια που πάντοτε σχετίζονταν με την τέχνη (ο παππούς της ήταν ένας από τους καλύτερους ξυλογλύπτες της Σκύρου και η μητέρα της είναι διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων).

Η κα Ασημενού μετακόμισε στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, από όπου απέκτησε και το δίπλωμά της. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Σκύρο, όπου μένει και εργάζεται.

Ως εντόπια Σκυριανή, πάντα περιβάλλονταν από τον πλούσιο πολιτισμό του αρχιπελάγους του Αιγαίου, το οποίο αποτελεί ατελείωτη πηγή έμπνευσής της. Διατηρεί το εργαστήριό της στην Χώρα της Σκύρου, όπου ζωγραφίζει και δημιουργεί κεραμικά, περικυκλωμένη από το μπλε περιβάλλον του Αιγαίου.

Τα χρώματα της Ελληνικής φύσης, τα περίπλοκα σχέδια που δημιουργεί ο ήλιος της Μεσογείου, οι μινιμαλιστικές γραμμές της αρχιτεκτονικής του νησιού, εναρμονίζονται για να σχηματίσουν τις χαρακτηριστικές της δημιουργίες.

Εκτός της ζωγραφικής, πάντα την συνάρπαζε η γη και η φωτιά και ο τρόπος που τα δυο αυτά στοιχεία μπορούν να δημιουργήσουν μαζί εκπληκτική τέχνη.

«Μου αρέσει η αγνότητα και η ελευθερία στην έκφραση. Ο πηλός, ως μέσο, μου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Από τη στιγμή που πιάνω στα χέρια μου τη γη, δημιουργείται αμέσως ένας ισχυρός διάλογος μεταξύ μας, δίνοντας ζωή και σχήμα στη γη. Οι ανάγλυφες επιφάνειες και τα χρώματα παίζουν μεγάλο ρόλο στη δουλειά μου. Τα χαρούμενα χρώματα, τα βασικά χρώματα, τα έντονα χρώματα ή τα παστέλ χορεύουν χαρούμενα στα έργα μου, μαζί με το ετερογενές μίγμα των ανάγλυφων επιφανειών, δίνοντας νέο νόημα στα αντικείμενα που δημιουργώ».Εκτός από την εργασία της στο στούντιό της, διδάσκει επίσης παιδιά και ενήλικες να ζωγραφίζουν.

Η Ιωάννα Ασημενού συμμετείχε στο KIN Caravan το 1998, μια πρωτοβουλία για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, στην οποία πήραν μέρος γυναίκες επιχειρηματίες από διάφορα κράτη της Ευρώπης και η οποία "ταξίδεψε" σε Δανία, Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία. Έχει επίσης εμφανιστεί σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές για την κεραμική και την παράδοση στο νησί της Σκύρου.

Φέτος το καλοκαίρι έλαβε μέρος σε έκθεση Σκυριανών καλλιτεχνών, που πραγματοποιήθηκε στο νησί, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη Βιοποικιλότητα στη Σκύρο. Χλωρίδα και πανίδα αποτυπώθηκαν με τρόπο εξαιρετικό στις δημιουργίες της. Στην έκθεση αυτή πήραν μέρος με τα έργα τους και οι εκπαιδευόμενοι που είχε αναλάβει ο κάθε καλλιτέχνης, και έτσι έργα δασκάλων και μαθητευόμενων έδωσαν το παρόν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που κράτησε όλο το καλοκαίρι.


Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Ιωάννας Ασημενού:

www.facebook.com/ioannaspottery
www.instagram.com/joannaspottery
www.pinterest.com/ioannaspottery
www.etsycom/shop/ioannasverychic
www.saatchiart.com/asimenou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου