Αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους –που μάλιστα μπορούν να αποτελέσουν και το ισοδύναμο μέτρο ώστε να μην επιβληθεί ο φόρος 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση- , καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εξορθολογισμός ή ακόμα και συρρίκνωση εποπτευόμενων φορέων, αξιοποίηση υπαρχουσών και νέων υποδομών, αλλά και «άνοιγμα» στους ερασιτέχνες και στην πολιτιστική συμβολή προσφύγων και μεταναστών, είναι μερικά από τα μέτρα που προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.
Συγκεκριμένα, στις προγραμματικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε πως «το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι ένας γυάλινος πύργος, ούτε και ένας μηχανισμός που επιβάλλει αισθητική. Είναι ένας δημόσιος φορέας που εγγυάται τον τρόπο, τη μέθοδο, τα μέσα, ώστε η πολιτιστική κληρονομιά να προστατεύεται και η καλλιτεχνική δημιουργία να εκφράζεται απρόσκοπτα με κοινωνικό όφελος και αναπτυξιακό αποτέλεσμα».
Εστιάζοντας στο θέμα της ανάπτυξης, ο υπουργός εξήγγειλε την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους που, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτα χαμηλές. Αυτή η επιλογή», πρόσθεσε ο κ.Μπαλτάς, «μπορεί να αποδώσει τα ισοδύναμα του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι και παραγωγός πλούτου και αυτό μπορεί να είναι η συμβολή του στην οικονομία».
Αναφερόμενος εξάλλου στις ευπαθείς ομάδες πολιτών, ο κ. Μπαλτάς πρότεινε «η Κάρτα Αλληλεγγύης την οποία καθιέρωσε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το πρώτο νομοσχέδιό της, να συμπεριλάβει τη δωρεάν είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους».
Θεωρώντας τον πολιτισμό ως «συνθήκη ζωής, έκφρασης και συμπεριφοράς», ο υπουργός αναφέρθηκε στην «άσβεστη ένταση» που εκλύει η ανάγκη των προσώπων και των κοινωνιών να διακριθούν. Ένταση που εντόπισε σε τέσσερα επίπεδα: μεταξύ του μικρού και του μεγάλου, του κέντρου και της περιφέρειας, του ελληνικού και του διεθνούς, του χθες και του σήμερα.
Εξειδικεύοντας, ο κ. Μπαλτάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι υπάρχουσες μεγάλες υποδομές, όπως το Μέγαρο Μουσικής, θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται, νέες όπως το ΕΜΣΤ και η καινούρια στέγη της ΕΛΣ προχωρούν, ώστε να υποδεχθούν φιλόδοξες καλλιτεχνικές παραγωγές, θα υπάρξει, όμως, και μέριμνα, «ώστε να εκφραστούν και μικρότερες ομάδες και καλλιτεχνικά σύνολα. Το ερασιτεχνικό στοιχείο που σφύζει στα σχολεία και στις κοινότητες όλης της χώρας μπορεί και πρέπει να ανανεώνει το επαγγελματικό και το κοινωνικό δυναμικό», τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα τις λαμπρές φιλαρμονικές που λειτουργούν σε πολλά χωριά της Κέρκυρας. «Επιπλέον, όμως,», συνέχισε, «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε και την πολιτιστική συμβολή των προσφύγων και των μεταναστών. Η εξοικείωση με διαφορετικές κουλτούρες σηματοδοτεί μια βαθύτερη αλληλεγγύη σε πολιτιστικό επίπεδο».
Αναφερόμενος εξάλλου στην προβολή του δικού μας πολιτισμού στο εξωτερικό, ο κ. Μπαλτάς επεσήμανε ότι η πρόκληση είναι «να διαχειριστούμε τη δημιουργική ένταση που διαπιστώνεται στον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, το θέατρο, τα εικαστικά και άλλους τομείς χωρίς υποτέλεια και χωρίς αλαζονεία».
Η δημιουργική διελκυστίνδα μεταξύ του χθες και του σήμερα είναι ακόμα μια γόνιμη πηγή έντασης που περιέγραψε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εστιάζοντας στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέρθηκε στη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, στον εξελισσόμενο εξορθολογισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στην αξιοποίηση των κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Πλάκα, σε νέες πρωτοβουλίες για την ενάλια αρχαιολογία και τον καταδυτικό τουρισμό. Κατέληξε δε αναφερόμενος στην ανάγκη «να εξορθολογιστούν οι εποπτευόμενοι φορείς και, αν χρειαστεί, ορισμένοι να συρρικνωθούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών».
Οι πρώτες αντιδράσεις
Οι προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού προκάλεσαν αρνητικά σχόλια, τόσο για την προώθηση της αύξησης των εισιτηρίων ως ισοδύναμου μέτρου για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, όσο και για την έλλειψη αναφοράς σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως το θέμα των χορηγιών και οι ανάγκες ενίσχυσης του φυλακτικού προσωπικού των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.
Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.) σε ανακοίνωσή της αναφορικά με το «κλείσιμο» του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα λόγω έλλειψης προσωπικού, τονίζει ότι «μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση, η μη αναφορά του Υπουργού στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Βουλή, για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του φυλακτικού προσωπικού, για την ασφάλεια/ φύλαξη και λειτουργία των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του διακεκριμένου αρχαιολόγου Δρ. Στέφανου Μίλλερ.
«Έμαθα την πρόταση αυτή χθες το βράδυ από τις ειδήσεις», δηλώνει στο CultureWizz, σχολιάζοντας πως ενδεχομένως κανένας –πλην του υπουργείου- δεν ήταν ενήμερος γι’ αυτήν την πρόθεση του υπουργείου.
Ωστόσο, σημειώνει πως, τουλάχιστον για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Νεμέας, μια αύξηση κατά 23% θα ήταν αποδεκτή, καθώς δεν θα αύξανε ιδιαίτερα το κόστος του εισιτηρίου –που τώρα είναι στα 4 ευρώ για το μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο και το στάδιο. «Σημειώνω πως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι μαθητές/φοιτητές κλπ είτε έχουν έκπτωση ή δωρεάν είσοδο».
«Φυσικά, αν το εισιτήριο πάει στα 20 ευρώ, δεν θα έχουμε επισκέπτες, όμως μια λελογισμένη αύξηση από τα 4 στα 5 ευρώ δεν θα ήταν πρόβλημα», συμπληρώνει.
Αντιθέτως, σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα της φύλαξης, καθώς στα τέλη Οκτωβρίου λήγει η σύμβαση των φυλάκων που απασχολούνται σήμερα.
Όπως μας αναφέρει ο Δρ. Μίλλερ, από την 1η Απριλίου, με το διευρυμένο ωράριο, η Νεμέα παραμένει ανοικτή 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Για την φύλαξη του χώρου είχαν σταλεί 13 φύλακες (καθώς και μία καθαρίστρια και δυο κηπουροί). «Αυτό όμως θα αλλάξει στο τέλος Οκτωβρίου όταν θα λήξει η σύμβαση αυτών των 16 υπαλλήλων –που σημειώνω ότι δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Ο Δήμαρχος της Νεμέας διαθέτει ορισμένους συμβασιούχους υπαλλήλους που θα στείλει στο μουσείο, όμως αυτοί δεν αρκούν για να καλύψουν το διευρυμένο ωράριο και επίσης η σύμβασή τους λήγει στο τέλος του έτους».
Ο Δρ. Μιλλερ τονίζει πως από τον Απρίλιο η επισκεψιμότητα στη Νεμέα αυξήθηκε κατά σχεδόν 35%, ακόμα και με τη δραματική μείωση που σημειώθηκε για λίγες εβδομάδες λόγω του κλεισίματος των τραπεζών (Ιούνιος-Ιούλιος).
Επαναλαμβάνει, δε, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο ώστε ιδιωτικές εταιρείες να λειτουργούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, υπό αυστηρούς βεβαίως κανονισμούς.
«Ίσως τότε η Νεμέα θα μπορούσε να διαθέτει προς πώληση αντίγραφα αρχαιοτήτων της Νεμέας και όχι Κυκλαδικά είδωλα, κεφαλές της Βεργίνας, Βυζαντινές εικόνες. Μια τέτοια επιχείρηση θα πλήρωνε φόρους επί των εισιτηρίων και επί των πωλήσεων τέτοιων αντικειμένων και υποψιάζομαι ότι θα ήταν πιο αποτελεσματική σε ότι αφορά το προσωπικό. Υποψιάζομαι επίσης πως, αν αυτό γίνει προσεκτικά, τότε και η κυβέρνηση θα έχει να κερδίσει οικονομικά».
Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου