Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

«Έφυγε» ο κορυφαίος ομογενής σκιτσογράφος, Τόνι Ράφτι


Τρεις μέρες πριν συμπληρώσει τα εκατό του χρόνια, "έφυγε"  ο κορυφαίος σκιτσογράφος, Αντώνης Ραφτόπουλος, ή Τόνι Ράφτι, όπως ήταν γνωστός σε όλη την Αυστραλία.

Οι καρικατούρες του Τόνι αριθμούν χιλιάδες και -το σημαντικότερο- οι περισσότερες έχουν χειρόγραφη αφιέρωση της προσωπικότητας που παριστάνουν. Πρόεδροι των ΗΠΑ, πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, διεθνείς καλλιτέχνες, παίκτες του κρίκετ, αστέρες των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, η καρικατούρα των Μπιτλς -που είχε γίνει όταν είχαν έρθει στην Αυστραλία-, θεωρείται ότι είναι η μοναδική στον κόσμο με όλες τις υπογραφές των Σκαθαριών.

Ο Τόνι ήταν ο μοναδικός καρικατουρίστας στον κόσμο που έργα του έγιναν γραμματόσημα. Ο Τόνι απέκτησε φήμη και ως καρικατουρίστας του Αυστραλιανού Στρατού στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου - τότε που με τη γραφίδα του απαθανάτιζε τη φρίκη των μαχών στον Ειρηνικό. Αλλά και σε καιρό ειρήνης με τις γελοιογραφίες του έκανε και εξακολουθεί να κάνει το δικό του πόλεμο, λέγοντας με λίγες γραμμές όσα άλλοι πρέπει να πουν με εκατοντάδες λέξεις.

Ο Τόνι γεννήθηκε στην Αυστραλία, αλλά οι ρίζες του ξεκινούν από την Ιθάκη που υπεραγαπά. Ο πατέρας του, Διονύσης, είχε γεννηθεί στο Σταυρό της Ιθάκης και στην Αυστραλία ήρθε το 1902. Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με δύο του αδέρφια και πολέμησε εναντίον των Τούρκων. Το 1915 γνώρισε τη μητέρα του, Αγγελική το γένος Κουβάρη, από το Βαθύ, και επέστρεψαν μαζί στην Αυστραλία το 1915. Στις 12 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς γεννήθηκε ο Τόνι.

Παρ' ότι γέννημα και θρέμμα της Αυστραλίας, ο Τόνι έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και δεν παρέλειπε στα έργα του να συμπεριλαμβάνει και στοιχεία που προδίδουν τις ρίζες του.

Πηγη: Νέος Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου