Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ellis: Ο Robert De Niro αφηγείται την ιστορία των μεταναστών στην Αμερική


Τις ιστορίες των εκατομμυρίων μεταναστών που έφθασαν στις αρχές του 20ου αιώνα στο Ellis Island πραγματεύεται η ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Ellis”, που σκηνοθέτησε ο installation artist JR, σε σενάριο του Eric Roth και με πρωταγωνιστή τον Robert De Niro, και η οποία κάνει σήμερα πρεμιέρα στο The New Yorker Festival.

Στο μικρό νησάκι των ΗΠΑ, που λειτουργούσε ως «φίλτρο» για να λάβουν οι μετανάστες την άδεια παραμονής και εργασίας τους στις ΗΠΑ, διαδραματίστηκαν άπειρες ιστορίες ανθρώπινου πόνου και ανεκπλήρωτων ελπίδων.

Ο Robert De Niro ενσαρκώνει έναν από τους εκατομμύρια μετανάστες που βρέθηκαν στο νοσοκομείο μεταναστών του Ellis Island, που από το 1902 που ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρασαν τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους, εξαιτίας των ασθενειών που μάστιζαν τον πληθυσμό της εποχής.Μέσα στο επιβλητικό και ερειπωμένο πια Ellis Island Immigrant Hospital, o JR χρησιμοποιεί τα installations, που κατασκεύασε από φωτογραφίες πραγματικών μεταναστών της εποχής, ως φυσικό σκηνικό για την πλοκή του φιλμ, με τον Robert De Niro στον ρόλο του αφηγητή της δραματικής ιστορίας εκατομμυρίων ανθρώπων που άφησαν τον τόπο τους για μια καλύτερη ζωή και ένα υποσχόμενο αλλά αβέβαιο μέλλον.
«Το να μιλάς για το παρελθόν είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις το παρόν και να προσεγγίσεις το μέλλον», σχολιάζει ο γάλλος καλλιτέχνης JR.

«Όταν άρχισα να εργάζομαι πάνω στο Ellis, η προσφυγική κρίση δεν είχε ακόμα φτάσει στην πρόσφατη κορύφωσή της. Περπατώντας στο εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο του Ellis Island, μπορούσα να αισθανθώ την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που πέρασαν από εκεί, και των αμέτρητων ανθρώπων που δεν τα κατάφεραν και απελάθηκαν. Ψάχνω για αυτό που συχνά λείπε από την σημερινή κάλυψη των media. θέλω να βρω την ιστορία πίσω από κάθε άνθρωπο που άφησε τη χώρα του. Θέλω να γνωρίσω τι ήταν αυτό που τους έκανε να αφήσουν τα πάντα και τους πάντες, ακόμα και αν ήξεραν πως μπορεί ποτέ να μην κατάφερναν να επιστρέψουν. Χρειάζεται τόσο θάρρος. Υπήρχαν μετανάστες στο Ellis πριν από εκατό χρόνια, υπάρχουν μετανάστες τώρα, και θα υπάρχουν και κάποιοι μετά από εκατό χρόνια και έτσι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να σχετιστούμε με την κάθε ξεχωριστή ιστορία».

«Ζήτησα από τον Robert de Niro να παίξει έναν μετανάστη που βρέθηκε στο Ellis Island και δεν κατάφερε ποτέ να γίνει δεκτός και κατέληξε να γίνει ένα φάντασμα στο νησί αυτό. Βλέπεις τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία, που αφηγείται την ιστορία του και σιγά σιγά συνδέεται με αυτό που συμβαίνει σήμερα», σημειώνει ο JR.

Πηγή: New Yorker, Setaprint, Didee
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

1 σχόλιο:

  1. http://libertyellisfoundation.org/passenger

    για όσους θέλουν να ψάξουν τη βάση δεδομένων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή