Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ο Τζαμαϊκανός συγγραφέας Μάρλον Τζέιμς ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Man Booker


Ο Τζαμαϊκανός συγγραφέας Μάρλον Τζέιμς είναι ο φετινός νικητής το βρετανικού λογοτεχνικού βραβείο Man Booker για το μυθιστόρημά του "A Brief History of Seven Killings" (Μια σύντομη ιστορία επτά φόνων).

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Μάικλ Γουντ περιέγραψε το μυθιστόρημα του Τζέιμς ως "το πιο συναρπαστικό βιβλίο από τον κατάλογο της τελικής επιλογής" και πρόσθεσε πως είναι "γεμάτο ανατροπές", αλλά και "πολλή βία"

Ο 44χρονος συγγραφέας αντέδρασε χαρακτηρίζοντας "απολύτως σουρεαλιστικό" αυτό που συνέβη και σημείωσε ότι η μουσική ρέγκε αποτέλεσε την κύρια πηγή της έμπνευσής του για το μυθιστόρημά του.

"Οι τραγουδιστές της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ και Πίτερ Τος ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν ότι η φωνή που βγαίνει από τα στόματά μας νομιμοποιείται να χρησιμοποιηθεί για μυθοπλασία και ποίηση", σημείωσε παραλαμβάνοντας το Man Booker Prize, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών (περίπου 67.000 ευρώ).

"Δεν είμαι ένας συγγραφέας που είναι εύκολο να αρέσει", πρόσθεσε, στην τελετή απονομής του βραβείου που έγινε στο Λονδίνο, και πρόσθεσε ότι είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το γράψιμο μετά την απόρριψη ενός εκ των βιβλίων του για 70 φορές, προτού τελικά εκδοθεί.

Ο Γουντ σημείωσε ότι η κριτική επιτροπή κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση σε λιγότερο από δύο ώρες και εξήρε τις "πολλές φωνές" του βιβλίου, η ιστορία του οποίου εκτυλίσσεται σε τρεις δεκαετίες στη γενέτειρα του συγγραφέα, το Κίνγκστον, και περιλαμβάνει περισσότερους από 75 χαρακτήρες.
Το βιβλίο των 680 σελίδων είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Τζέιμς, ο οποίος ζει σήμερα στην Μινεάπολη των ΗΠΑ και διδάσκει συγγραφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου