Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η Λάρισα σε διεθνές δίκτυο της UNESCO


Στο παγκόσμιο δίκτυο των «Πόλεων που μαθαίνουν» της UNESCO (UNESCO Global Network of Learning Cities) έχει μπει, πλέον, η Λάρισα, έπειτα και από τη συμμετοχή του Δήμου στη διεθνή Συνδιάσκεψη για «Πόλεις που μαθαίνουν», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Πόλη του Μεξικού.Η Συνδιάσκεψη αποτέλεσε παγκόσμιο γεγονός για τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον Δήμο Λαρισαίων να είναι ο μοναδικός που συμμετείχε από την Ελλάδα. 

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης μετείχαν περισσότεροι από 600 σύνεδροι, πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη οργανισμών και επιστήμονες από όλον τον κόσμο στο πεδίο της Διά βίου Μάθησης, που εκπροσωπούσαν περισσότερες από 75 χώρες και 200 πόλεις από όλον τον πλανήτη.

Στόχος της UNESCO με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο πάνω από 1.000 πόλεις από όλον τον πλανήτη, ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, είναι η διαμόρφωση ενός παγκόσμιου δικτύου πόλεων που θα κινητοποιήσει τοπικές κοινωνίες για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους σχετικά με την προώθηση ευκαιριών μάθησης και εξέλιξης για τους πολίτες τους. 

Η συνάντηση του Μεξικού ήταν μία μοναδική ευκαιρία για πόλεις από όλον τον κόσμο να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη διαδικασία να «χτίσουν» τις πόλεις τους ως κοινωνίες μάθησης και να χτίσουν συνέργειες, με την παρουσίαση παραδειγμάτων πολιτικών και στρατηγικών που υιοθετήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες. 

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης έγινε ομόφωνα δεκτή η Διακήρυξη για τις Πόλεις που Μαθαίνουν, ενώ βραβεύτηκαν 12 πόλεις που ξεχώρισαν για τις προσπάθειές τους στο πεδίο.

Ο Δήμος Λαρισαίων προσκλήθηκε να συμμετάσχει, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για το θέμα, σε συνεργασία με περισσότερους από 20 φορείς της πόλης και με τη στήριξη της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου