Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Γαλλικό σχέδιο 50 σημείων ως απάντηση στις καταστροφές του Ισλαμικού Κράτους


Ο διευθυντής του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, δημοσιοποίησε σχέδιο 50 σημείων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές. Την έκθεση είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, τον Ιούνιο, μετά την καταστροφή από το Ισλαμικό Κράτος αρχαίων κτιρίων στην Παλμύρα της Συρίας. Σύμφωνα με τον Martinez, οι προτάσεις του μπορεί να υιοθετηθούν σε εθνικό ή Ευρωπαϊκό επίπεδο, ή ακόμα και να εφαρμοστούν από την Unesco ή τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Λούβρου προτείνει την ίδρυση ενός ταμείου αφιερωμένου στην διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς. Το ταμείο αυτό θα μπορεί να χρηματοδοτήσει εργασίες ανοικοδόμησης στην Παλμύρα ή να αναλάβει έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο Μαρι στη Συρία.

Προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων κατασχεμένης ή κλεμμένης πολιτιστικής ιδιοκτησίας, καθώς και ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Martinez συστήνει στην έκθεσή του την αύξηση της εκπαίδευσης για τους Ιρακινούς και Σύριους επαγγελματίες του χώρου της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα προτείνει τη δημιουργία ενός μνημείου στο Παρίσι για τους «φύλακες της κληρονομιάς», όπως ο αρχαιολόγος Khaled al-Assaad, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Αύγουστο από το Ισλαμικό Κράτος διότι αρνήθηκε να αποκαλύψει που βρίσκονται αρχαία.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου