Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Τιμή - ρεκόρ για το γυμνό του Μοντιλιάνι


Το γυμνό του Αμεντέο Μοντιλιάνι "Nu Couche" (1917-1918), που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά του έργα, πωλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη έναντι 170,4 εκατομμυρίων δολαρίων, "πιάνοντας" τη δεύτερη παγκοσμίως υψηλότερη τιμή πώλησης ενός έργου τέχνης σε δημοπρασία.

Το γυμνό αυτό του Μοντιλιάνι έφτασε στην τιμή αυτή μέσα σε εννέα λεπτά, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, διευκρινίζοντας ότι πλειοδότησαν επτά αγοραστές και τελικά πωλήθηκε σε έναν Κινέζο, ο οποίος έκανε την προσφορά του τηλεφωνικώς. Ο οίκος δημοπρασιών είχε εκτιμήσει τον πίνακα αυτόν στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το γυμνό του Μοντιλιάνι έρχεται δεύτερο παγκοσμίως σε τιμή πώλησης σε δημοπρασία μετά τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο "Οι Γυναίκες του Αλγερίου", ο οποίος είχε "πιάσει" τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο σε δημοπρασία του ίδιου οίκου.

Το έργο αυτό του 1917-1918 ανήκει σε μια σειρά με γυμνά, που δημιούργησε ο Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης (1884-1920), ο οποίος είχε εγκατασταθεί εκείνη την εποχή στο Παρίσι, και είχε προκαλέσει σάλο όταν εκτέθηκε μαζί με άλλα στην γκαλερί του Παρισιού Berthe Weill. Η αστυνομία είχε δώσει εντολή να αποσυρθούν.

Αυτός κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ ενός έργου τέχνης του Μοντιλιάνι, ενός γλυπτού του με τίτλο "Tete", το οποίο είχε πωληθεί έναντι 70,7 εκατομμυρίων δολαρίων το Νοέμβριο του 2014.

Μερικά λεπτά μετά το ρεκόρ αυτό του γυμνού του Μοντιλιάνι, ένα άλλο παγκόσμιο ρεκόρ για έναν καλλιτέχνη καταρρίφθηκε, με τον πίνακα "Nurse" του Ρόι Λίχτενσταϊν, ο οποίος πωλήθηκε έναντι 95,37 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ίδιο οίκο.

Ο πίνακας αυτός του Αμερικανού καλλιτέχνη της Ποπ Αρτ κατέρριψε το ρεκόρ τιμής πώλησης που κατείχε το έργο του του 1963 "Women with Flowered Hat", το οποίο είχε πωληθεί το 2013 έναντι 56,12 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, τον πίνακα αγόρασε ο Λιου Γικιάν, πρώην οδηγός ταξί και πλέον μεγιστάνας. Ο Λιου είναι πρόεδρος του ομίλου Sunline, διαθέτει μια περιουσία που εκτιμάται στο 1,38 δισ. δολάρια από το περιοδικό Forbes και είναι μεταξύ των υπερπλούσιων της κομμουνιστικής Κίνας.

Εκπρόσωπος του Κινέζου επιχειρηματία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Σανγκάη ότι ο πίνακας θα εκτεθεί το 2017 στο μουσείο Long στην Πουντόνγκ με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από τα εγκαίνιά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου