Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

"Βιογραφία": 'Εκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Κ.Π. Καβάφης

Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Κώστας Καρυωτάκης, Στρατής Τσίρκας, Γιαννούλης Χαλεπάς, Μίκης Θεοδωράκης, Κ. Π. Καβάφης, Νίκος Μπελογιάννης, Νίκος Καζαντζάκης, Μανώλης Γλέζος, Οδυσσέας Ελύτης, Αλέκος Παναγούλης, Γιώργος Μπουζιάνης: αυτά είναι τα πρόσωπα που περιλαμβάνει ο κύκλος των εικαστικών πορτρέτων του Γιάννη Ψυχοπαίδη ο οποίος εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη στις 19 Νοεμβρίου.

Στην έκθεση, που έχει τίτλο «Βιογραφία»,  θα παρουσιαστούν14 πορτραίτα, καθώς και μικρότερα έργα, ακρυλικά σε μουσαμά και έργα μεικτής τεχνικής.

Η έκθεση του Ψυχοπαίδη αποτελεί ένα είδος αυτοβιογραφίας που συντίθεται μέσα από τις εικονογραφικές βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πρόκειται για «πρόσωπα - ξεχωριστούς ανθρώπους μέσα σε τόσους άξιους - συμπαραστάτες σε δύσκολους καιρούς, πυξίδες πορείας και μέτρο κριτικής και αυτοκριτικής, κομμάτια ενός φανταστικού αλλά και πραγματικού γενεαλογικού δέντρου, που κάνει τον άνθρωπο σήμερα να αισθάνεται ότι δεν στέκεται μόνος, ότι μοιράζεται μαζί με άλλους μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά, ότι ο κόσμος μέσα του είναι το επεξεργασμένο αποτύπωμα του κόσμου γύρω του.

Πρόσωπα, που με την αυθεντική πνευματική τους παρουσία, με το ψυχικό σθένος και την μαχητικότητά τους, συντηρούν, διαφυλάττουν και καταθέτουν με το έργο και τη στάση τους ερωτήματα και απαντήσεις στα μεγάλα ηθικά διλήμματα του καιρού τους. Πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη να δημιουργήσουν την ιστορία τους, που είναι και δική μας ιστορία». Γύρω από τα πορτραίτα απλώνονται «εικόνες μιας κοινωνίας σε αναβρασμό που η υπόκωφη βοή της προαναγγέλλει κάτι αξεκαθάριστο, μονίμως σε κίνηση, απειλητικό και μαζί αναζωογονητικό και ελπιδοφόρο, κάτι που διαρκώς αλλάζει, κάτι που κάθε στιγμή μπορεί να ανατραπεί. Κάτι νέο που γεννιέται σε διαλεκτική σχέση με ένα παρελθόν που διεκδικεί το μέλλον».

Την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου θα συνοδέψουν δύο εκδόσεις που θα είναι έτοιμες μέχρι την ημέρα των εγκαινίων. Η πρώτη έκδοση θα παρουσιάζει, όπως και η έκθεση, τα πορτρέτα και την εποχή τους και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διάττων. Η δεύτερη έκδοση έχει τίτλο «Τα ημερολόγια της φωτιάς» (θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος) και είναι μια συλλογή με σύντομα κείμενα του Γ. Ψυχοπαίδη πάνω σε ζητήματα της τέχνης (πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του αυτής της κατηγορίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου