Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Η ΕΕ δεν θα απαγορεύσει τελικά τις χρωστικές ουσίες με κάδμιο


Μετά από εκτεταμένες δημόσιες διαβουλεύσεις με καλλιτέχνες και κατασκευαστές χρωμάτων, οι Ευρωπαίοι πολιτικοι ανακοίνωσαν πως δεν θα επιβάλουν τελικά πανευρωπαϊκά τις χρωστικές ουσίες με κάδμιο.

«Αν και συζητήσαμε την τεχνική περίπτωση για τις χρωστικές ουσίες με κάδμιο, πολλοί καλλιτέχνες τόνισαν μετ’ επιτάσεως την οικονομική και καλλιτεχνική σημασία των χρωμάτων αυτών καθώς δημιουργούν με μοναδικό τρόπο ζεστασιά, φως, δύναμη και χρώμα σε έργα ζωγραφικής που αντέχουν στον χρόνο», ανέφερε στο The Art Newspaper η Rachel Volpé της βρετανικής εταιρείας κατασκευής χρωμάτων Spectrum Paints.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέταζε το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμού στα χρώματα με κάδμιο, κατόπιν πιέσεων από τη Σουηδία, η οποία υποστήριζε πως οι καλλιτέχνες μολύνουν την τροφική αλυσίδα όταν ξεπλένουν τα πινέλα τους στον νιπτήρα. Το κάδμιο γίνεται λυματολάσπη και μεταφέρεται σε αγροτικές γαίες, σύμφωνα με έκθεση που είχε υποβάλει πέρυσι η Σουηδία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών.

Στην καθαρή μορφή του, το κάδμιο είναι εξαιρετικά τοξικό, όμως οι ενώσεις καδμίου που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες δεν έχουν καταχωρηθεί ως επικίνδυνες, σύμφωνα με το Reach, το ευρωπαϊκό χώμα που παρέχει συμβουλές για τη χρήση χημικών.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου