Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Πιο «προσεκτικοί» οι αγοραστές έργων τέχνης λόγω της κρίσης


Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για «φούσκα» στην αγορά τέχνης, οι αγοραστές γίνονται πιο «απαιτητικοί» και «προσεκτικοί» με αυτά που αγοράζουν, αν και εξακολουθούν να προσφέρουν τεράστια ποσά για τα καλύτερα έργα.

«Όλοι οι πελάτες μας έρχονται για να αγοράσουν πράγματα που πραγματικά θέλουν και τα οποία είναι υψηλής ποιότητας αντικείμενα, «φρέσκα» αντικείμενα», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Sotheby’s, Tad Smith.

«Είναι πιο προσεκτικοί στο πού ξοδεύουν και επικεντρώνονται σε αυτό που πραγματικά θέλουν και όχι σε πράγματα που μπορεί να ήθελαν όταν ήταν πιο ενθουσιασμένοι».

Η φθινοπωρινή σαιζόν των δημοπρασιών, που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα, έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, καθώς, ενώ οι τιμές για σημαντικά έργα έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η αδυναμία της κινεζικής οικονομίας και η αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματαγορές ενδέχεται να «δοκιμάσουν» τη ζήτηση των αγοραστών για έργα τέχνης αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ορισμένοι ειδήμονες εκτιμούν πως η ένταση της αβεβαιότητας παγκοσμίως μπορεί να οδηγήσει ακόμα περισσότερο χρήμα στην αγορά τέχνης, που θεωρείται ‘ασφαλές καταφύγιο’, άλλοι όμως υποστηρίζουν πως οι τιμές έχουν παρα-αυξηθεί, ακόμα και για τους πλουσιότερους συλλέκτες, και έτσι μπορεί να υπάρξει είτε διόρθωση ή επιβράδυνση της ζήτησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Smith υποστηρίζει πως αν και οι πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ έχουν επιβραδυνθεί, ωστόσο η ζήτηση από πλούσιους κινέζους αγοραστές δεν έχει καταρρεύσει. Επιπλέον, οι αγοραστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν «μεγάλη όρεξη».

Πηγή: CNBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου