Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του Χιλιομοδίου Κορινθίας


Σημαντικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν από τη συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Χιλιομοδίου, που συνεχίστηκε τους τελευταίους δύο μήνες, για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η έρευνα φέτος, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Έλενα Κόρκα, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επικεντρώθηκε ανασκαφικά σε δύο τομείς: έναν στη θέση «Φανερωμένη - Καμαρέτα» και έναν στην θέση «Θέατρο-Λίμνη-Νταμάρια», ενώ ταυτόχρονα διεξήχθη ευρείας κλίμακας επιφανειακή έρευνα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο χώρο ανασκαφής του νεκροταφείου, αποκαλύφθηκε η συνέχειά του προς βορειοανατολικά και μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε αποθέτης που περιέκλειε αγγεία του πρώιμου 5ου αι. π.Χ., αλλά και ταφή πλούσια κτερισμένη με σημαντικά ευρήματα - ανάμεσά τους και τέσσερα χάλκινα νομίσματα κοπής Πτολεμαίου Γ΄, που χρονολογούνται στο 230-221π.Χ.

Η νομισματική αυτή ανακάλυψη στην περιοχή της Τενέας είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί όπως επισημαίνει η κ. Κόρκα, βάζει πλέον την περιοχή στον κατάλογο πόλεων της βορειοανατολικής Πελοποννήσου όπου έχουν βρεθεί τέτοια νομίσματα, έστω και ελάχιστα, ενώ εκτιμάται πως η παρουσία τους στην περιοχή συνδέεται πιθανότατα με την οικονομική ενίσχυση που παρείχε ο Πτολεμαίος Γ΄ στον 'Αρατο και στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.

Στη θέση «Θέατρο -Λίμνη-Νταμάρια», η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι αποκαλύφθηκε αρχαία οδός, με κατεύθυνση από νότια προς βορειοδυτικά. Ο δρόμος παρουσιάζει επάλληλες στρώσεις που χρονολογούνται από τους Μυκηναϊκούς έως τους Υστερορωμαϊκούς χρόνους, επιβεβαιώνοντας την διαχρονική χρήση του. Υπογραμμίζεται ότι πιθανότατα, πρόκειται για μια κεντρική αρτηρία της πόλης και πλέον υπάρχει βεβαιωμένη τεκμηρίωση για τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας.

Επιπλέον, στο χώρο της ανασκαφής του δρόμου εντοπίστηκε κεραμική προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, με ξεχωριστής σημασίας εύρημα ένα ανθρωπόμορφο ειδώλιο της περιόδου 1125-1180π.Χ. και ταυτόχρονα βρέθηκαν αποτμήματα οικοδομικού υλικού, επιμελώς λαξευμένοι δόμοι, μια βάση παραστάδας και τμήμα ανωδομής κτιρίου που παραπέμπουν σε δημόσια κτίρια της αρχαίας Τενέας.

Παράλληλα με την ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε και επιφανειακή έρευνα, κατά την οποία εντοπίστηκαν σε μεγάλη πυκνότητα νομίσματα κοπής Σικυώνας του 2ου και 1ου αι. π.Χ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την κα Κόρκα, συνδέεται με την καταστροφή της Κορίνθου το 146π.Χ., περίοδος κατά την οποία φαίνεται να περιορίστηκε σημαντικά η κυκλοφορία νομισμάτων κοπής Κορίνθου. Στον αντίποδα η Τενέα, συνέχιζε να ακμάζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή, ενώ ξεχωριστό εύρημα αποτελεί ο εντοπισμός ασημοχάλκινου νομίσματος που κόπηκε στα Σαμόσατα, μία αρχαία πόλη στην δυτική όχθη του Ευφράτη. Το νόμισμα χρονολογείται στα 259 μ.Χ. και καταδεικνύει τις σχέσεις της Τενέας με την ανατολή, πέρα από τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Αίγυπτο.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι το ανασκαφικό πρόγραμμα διεξήχθη με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την αρωγή του Δήμου Κορινθίων, ενώ στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου