Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Εμπλοκή με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Το «πάγωμα» της δωρεάς του, ύψους 3 εκατ. ευρώ, προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποφάσισε το Ίδρυμα Νιάρχου, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των έργων στο Μουσείο.

Το ΕΜΣΤ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με την υπέρβαση των δυσκολιών που οφείλονταν σε εκκρεμότητες διοικητικές και οικονομικές.

Με την συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν πρόσφατα η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου και του κονδυλίου για την προσωρινή παραλαβή του νέου κτηρίου που είναι προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της δωρεάς του «Ιδρύματος Σ. Νιάρχος» και οποιασδήποτε άλλης δωρεάς ή χορηγίας ήθελε προκύψει.

Εν τω μεταξύ, εκπονήθηκαν νέα Μουσειολογική Μελέτη επί της οποίας βασίζεται η νέα Μουσειογραφική Μελέτη, που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκρίσεων, ούτως ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποβληθεί στο Συμβούλιο Μουσείων. Επιπλέον, η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου επιτρέπει πλέον την διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ του απαραίτητου προσωπικού για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νέου Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.

Το Μουσείο μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας που οφείλονταν στην αναγκαιότητα επίλυσης πολλών και ποικίλων προβλημάτων, βρίσκεται σήμερα σε μία πολύ δημιουργική φάση, η οποία θα ανακοινωθεί λεπτομερώς με Συνέντευξη Τύπου. Για τον λόγο αυτό και επειδή το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα συλλογικό όραμα που μας αφορά όλους και δεν μπορεί παρά η πρόοδός του να χαροποιεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, κρίνουμε σκόπιμο πριν να γίνονται οι όποιες ανακοινώσεις και δημιουργούνται ανακριβείς εντυπώσεις και απογοήτευση, να διασταυρώνονται οι πληροφορίες με το Μουσείο .

Η αναγκαιότητας υποβολής νέου αιτήματος για δωρεά στο «Ίδρυμα Σ. Νιάρχος», οφείλεται σε τυπικές διαδικασίες και στην απεμπλοκή από χρονικούς περιορισμούς και σχετίζεται με τις ενέργειες που γίνονται για το άνοιγμα του Μουσείου το συντομότερο δυνατόν».

Το Ίδρυμα Νιάρχου, ξεκαθαρίζοντας πως οι σχέσεις με τη διεύθυνση του ΕΜΣΤ παραμένουν άριστες, τονίζει πως οι διαδικασίες του Ιδρύματος δεν επιτρέπουν να δεσμεύονται χρήματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να τηρείται το χρονοδιάγραμμα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι χάθηκε για πάντα η χρηματοδότηση αυτή. Όπως επισημαίνει, όταν ολοκληρωθούν τα συμφωνηθέντα έργα, τότε θα εξεταστεί ένα νέο αίτημα για δωρεά.

ΥΠΠΟ: Οι ευθύνες στο ΕΜΣΤ

Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του επιρρίπτει ευθύνες στο ΕΜΣΤ, λέγοντας πως «παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του ΥΠΠΟΑ, η Μουσειολογική Μελέτη, απαραίτητη για την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ , η οποία θα έπρεπε να έχει κατατεθεί από το ΕΜΣΤ από την αρχή της χρονιάς, δεν έχει κατατεθεί ούτε καν ως προσχέδιο στο Συμβούλιο Μουσείων».

Το θέμα του «παγώματος» της δωρεάς των 3 εκατ. ευρώ συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς με κλιμάκιο του Ιδρύματος Νιάρχος. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει πως «η απόφαση ελήφθη για καθαρά λογιστικούς λόγους, προκειμένου να κλείσει ο ετήσιος ισολογισμός του Ιδρύματος, μετά την αδυναμία του ΕΜΣΤ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ) να τηρήσει το προαπαιτηθέν χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση από το Ι.Σ.Ν. για την καταβολή της δωρεάς.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα, ο Υπουργός έχει συναντηθεί και ενημερωθεί διαδοχικά για την πορεία του ΕΜΣΤ από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ κ. Κατερίνα Κοσκινά, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γιώργο Παπαναστασίου, αλλά και σχετικούς φορείς και πρόσωπα.

Από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ, έχουν υλοποιηθεί και δρομολογηθεί όλα τα αιτήματα της παρούσας διοίκησης του ΕΜΣΤ, προκειμένου να τηρηθεί το απαιτηθέν χρονοδιάγραμμα της δωρεάς. Συγκεκριμένα:

- Έχουν καταβληθεί τα έξοδα μετεγκατάστασης του ΕΜΣΤ, παρά τις δυσκολίες εκταμίευσής τους.

- Οι πιστώσεις που έχουν διατεθεί για το ΕΜΣΤ το 2015 από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ανέρχονται στο ποσό των 420.000,00 ευρώ. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει εκδοθεί απόφαση κατανομής πίστωσης ύψους 2.000.000,00 ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί άμεσα.

- Με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ, ενεκρίθησαν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ που θα στελεχώσουν το ΕΜΣΤ.

- Τέλος, βρίσκεται στην τελική ευθεία η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του ΕΜΣΤ που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια.

Μολαταύτα και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του ΥΠΠΟΑ, η Μουσειολογική Μελέτη, απαραίτητη για την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ , η οποία θα έπρεπε να έχει κατατεθεί από το ΕΜΣΤ από την αρχή της χρονιάς, δεν έχει κατατεθεί ούτε καν ως προσχέδιο στο Συμβούλιο Μουσείων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου