Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Άνοιξε τις πύλες της η Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη»


Περισσότεροι από 250 χιλιάδες τόμοι, σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών, φιλοξενούνται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία εγκαινιάστηκε την Τρίτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Ιστορική Βιβλιοθήκη, συλλέγει πολλά χρόνια τώρα επιμέρους συλλογές βιβλίων σημαντικών προσωπικοτήτων, οι οποίες διατηρούν την ενότητά τους, σύμφωνα με τον συλλεκτικό προσανατολισμό του κάθε κτήτορα και το σκεπτικό ότι αυτό ενδιαφέρει τον επισκέπτη και μελετητή.

Στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ανήκουν οι βιβλιοθήκες των: Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, Κ.Θ.Δημαρά, Εμμανουήλ Κριαρά, Ελένης Γλύκατζη –Αρβελέρ, Κώστα Γ.Παπαγεωργίου, Γεώργιου Ν.Κάρτερ, Κωνσταντίνου Στάικου, Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη και Αικατερίνης Κουμαριανού. Επίσης οι συλλογές, του συλλέκτη Α. Οικονομόπουλου (γνωστή με το προσωνύμιο Biblioteca Greca), του Φίλιππου Ηλιού, του προέδρου του ιδρύματος, Παναγιώτη Λασκαρίδη, της Κωστούλας Μητροπούλου, του πρέσβη Δημήτρη Αθανασόπουλου και πολλών άλλων.

Ο κύριος όγκος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης στεγάζεται στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου. Στον ισόγειο χώρο εκτίθενται οι πιο σημαντικές συλλογές από άποψη παλαιότητας και σπανιότητας - ενώ στον πρώτο όροφο συναντά κανείς τις πιο σύγχρονες από άποψη περιεχομένου και ενδιαφέροντος συλλογές. Το υπόλοιπο βιβλιολογικό υλικό της βιβλιοθήκης όπως και τα αρχεία, στεγάζονται στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, στην οδό Κουντουριώτου.

Η Ιστορική Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική. Απευθύνεται σε ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές που επισκέπτονται τους χώρους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου