Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Διαγωνισμός ποίησης από τη Βρετανική Πρεσβεία


Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, κ. Τζων Κίττμερ, προκήρυξε διαγωνισμό ποίησης που στόχο έχει να αποτίσει φόρο τιμής στην ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη θυσία.

Πηγή έμπνευσης για το διαγωνισμό είναι οι Βρετανοί ποιητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι σε μια φρικτή περίοδο της ιστορίας και κάτω από δύσκολες συνθήκες, κατάφεραν με το έργο τους να αναδείξουν τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης. Μέσα από τα έργα των ποιητών αυτής της γενιάς, φωτίστηκε η λεπτή γραμμή που συνδέει τον ρομαντισμό και ρεαλισμό και μέχρι σήμερα το έργο τους αποτελεί αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

Στον κατάλογο των Βρετανών ποιητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι Wilfred Owen, Rudyard Kipling, Thomas Hardy και Rupert Brooke, ο οποίος πέθανε και ετάφη στο νησί της Σκύρου.

Ανακοινώνοντας τον διαγωνισμό ποίησης, ο κ. Κίττμερ δήλωσε: «Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος προξένησε άνευ προηγουμένου απώλειες στρατιωτών όλων των εμπλεκομένων μερών. Κι όμως, μέσα στην τραγωδία και τη βαρβαρότητα του πολέμου, μια γενιά Βρετανών ποιητών βρήκε τη δική της καινούργια, ξεχωριστή φωνή. Αυτή η φωνή γεννά οίκτο και συμπόνια και πρέπει να ακουστεί ξανά σήμερα ως έμπνευση για τους νέους δημιουργούς και ως νέος ποιητικός στοχασμός για τις αξίες που μας ενώνουν. Θέλω να πιστεύω πως αυτή μας η πρωτοβουλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα εξάψει την φαντασία των ενηλίκων και των νεαρών στην Ελλάδα.» .

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός για όλους τους κατοίκους της Ελλάδας και περιλαμβάνει την κατηγορία των ενηλίκων και την κατηγορία των μαθητών (έως 18 ετών).

Στην κατηγορία των ενηλίκων μπορούν να υποβληθούν είτε πρωτότυπα ποιήματα στα Ελληνικά, ή ποιήματα εμπνευσμένα από ποίημα οποιουδήποτε Βρετανού ποιητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ή έργου τέχνης της περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (γνωστό πίνακα, γλυπτό ή μνημείο), είτε μεταφράσεις στα ελληνικά ποιημάτων των Βρετανών ποιητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην κατηγορία των μαθητών, μπορούν να υποβληθούν ποιήματα στα Ελληνικά ή τα Αγγλικά, για την ειρήνη, τη συμφιλίωση ή τη θυσία.

Στους νικητές θα δοθούν βραβεία και χρηματικά έπαλθα από 100 έως 1.000 ευρώ.

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου του 2016 και η τελετή απονομής βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου 2016.

* Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου