Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

«Γλιτώνει» τις νέες εργασίες αποκατάστασης η Cappella Sistina


Η λειτουργία του νέου υψηλής τεχνολογίας συστήματος καθαρισμού αέρα, ελέγχου του κλίματος και φωτισμού φαίνεται πως σώζει την Cappella Sistina και οι νωπογραφίες της πιθανότατα δεν θα χρειαστούν να αποκατασταθούν ξανά, σύμφωνα με το Βατικανό.

«Κατά την άποψή μας, το πιο ενδιαφέρον που βγήκε από τις πρόσφατες μελέτες είναι πως η Cappella Sistina δεν χρειάζεται να αποκατασταθεί και πάλι», δήλωσε η επικεφαλής συντηρητής των Μουσείων του Βατικανού, Vittoria Cimino, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης για τη λειτουργία του νέου συστήματος, που εγκαταστάθηκε πριν από έναν χρόνο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η σκόνη που έρχεται απ’ έξω, ο ιδρώτας και το διοξείδιο του άνθρακα αποτελούν μεγάλη «απειλή» για τα αριστουργήματα της Cappella Sistina, η ηλικία των οποίων ξεπερνά τα 500 χρόνια.

Μετά από εργασίες αποκατάστασης που διήρκεσαν 14 χρόνια και τελείωσαν το 1994, όταν ο αριθμός των επισκεπτών ανέρχονταν σε 1,5 εκατομμύρια ετησίως, ειδήμονες έψαξαν για νέες τεχνικές ώστε να προστατεύσουν τις ευαίσθητες νωπογραφίες καθώς ο οι επισκέπτες είχαν αγγίξει πλέον τα 6 εκατομμύρια ετησίως.

«Τα αποτελέσματα των εργασιών αποκατάστασης που έγιναν πριν από 20 χρόνια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά. Ως εκ τούτου οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στη συντήρηση της κατάστασης», δήλωσε η κα Cimino στο Reuters.

Όπως επισήμανε, «η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, αρκεί να καταφέρουμε να διατηρούμε υπό έλεγχο το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ήταν υπερβολικά υψηλό, και το οποίο έχουμε πλέον μειώσει σε λιγότερο από το ήμισυ».

«Αν διατηρήσουμε υπό έλεγχο και ορισμένους άλλους δείκτες, όπως η θερμοκρασία –που ήταν πολύ χαμηλή και πυροδοτούσε χημικούς μηχανισμούς που δημιουργούσαν πρόβλημα- δεν θα έχουμε τίποτα να ανησυχούμε».

Η ίδια τόνισε πως η Cappella Sistina είναι πλέον έτοιμη να αντέξει την αναμενόμενη αύξηση των επισκεπτών του Ιωβηλαίου του Ελέους, που ξεκινά τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου