Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μήτσικα στο Comme il FauX Bar


Τη νέα ατομική του έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζει την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στο Comme il FauX Bar ο Χρήστος Μήτσικας.

Κάποιοι θα θυμούνται τον Χρήστο Μήτσικα ως πανελληνιονίκη και βαλκανιονίκη μαραθωνοδρόμο την δεκαετία του 1970. Έχοντας σπουδάσει τη ζωγραφική κοντά στον Πέτρο Κουφοβασίλη, σήμερα, χαρακτηρίζεται ως ένας... μαραθωνοδρόμος πρωταθλητής στο στίβο της Τέχνης! Ένας δρομέας μέγιστης αντοχής στη ζωή, το στίβο, και τώρα πια, κυρίαρχος στους ευρείς δρόμους της Τέχνης, με εικαστικό ήθος και αφήγηση σπάνια, με εξαιρετικά πλούσιες εμμονές με την τονικότητα και την ένταση των χρωμάτων.

Οι ταραγμένοι καιροί, έχουν βρει έναν άξιο εκφραστή τους, με εξπρεσιονιστική διάθεση και υπαρξιακή αγωνία, που, εντέλει, καθιστά την προσωπική του αυτογνωσία, ψυχαναλυτική προσέγγιση, δημόσια και κοινωνική.

Ο ζωγράφος, ενοποιεί τον ιδιωτικό και το δημόσιο εικαστικό λόγο και με αθλητικό σφρίγος και ζωντάνια, επιχειρεί μια κακοτράχαλη εικαστική αναρρίχηση, αποδεικνύοντας ότι η πιο επαναστατική πράξη σήμερα, είναι το σθένος της προσωπικής διαδρομής και η πάλη με το θεωρούμενο ως ακατόρθωτο, κοινωνικά ή φυσικά.

"Ο Χρήστος Μήτσικας πορεύεται κυρίαρχος στους ευρείς δρόμους της μοντέρνας τέχνης" έγραψε για τον Χρήστο Μήτσικα ο γλύπτης Μανώλης Πεταλάς.

"Αυθαιρετεί και εμπνέεται, παρέχει χρωματική ευρυχωρία, σχεδιαστικό εύρος και περίτολμο εικαστικό ήθος. Τα χρώματά του, απαλλαγμένα από κάθε ίχνος συστολής και ατολμίας, εκπέμπουν άπλετα το ηδονικό γυμνό τους φως, τα σχέδιά του πέρασαν το σύνορο της δημιουργικής αυθαιρεσίας, το θέματά του απλώνονται πέρα από τις απαιτήσεις του δημιουργικού χρέους. Η απόδρασή του προς τους ασυμβίβαστους ωκεανούς της μοντέρνας εικαστικής γραφής, αποτέλεσε ύψιστη ευεργεσία, τον πιο καθοριστικό και καίριο λόγο για την εμπέδωση της καλλιτεχνικής του φυσιογνωμίας. Η αποκαλυπτική μοίρα του μοντέρνου, η ελευθερία στην εικαστική αφήγηση, η απρόσκοπτη χρήση των εκφραστικών μέσων αποδέσμευσαν στον Μήτσικα, το αδρανές αλλά βαρύτιμο εσωτερικό του τοπίο.

Τα έργα του ξεχωρίζουν για τον δυναμισμό και την αισιοδοξία που κομίζουν στον θεατή και είναι ικανά να αντιστέκονται στις πλέον δύστροπες ετυμηγορίες. Είναι προϊόντα μιας διαρκούς υψηλόβαθμης φιλοδοξίας, μιας ακατάβλητης πάλης, μιας αιματηρής αναρρίχησης που πήρε χρόνια. Έτσι παγιώθηκε η τελική μορφή του ζωγράφου Χρήστου Μήτσικα, ικανού να διεγείρει το νου και να ευφραίνει την ψυχή".


Διεύθυνση: Πλατεία Καρύτση 6, Αθήνα
Εγκαίνια: 19/11/2015, ώρα 19:30
Διάρκεια: 19/11/2015-15/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου