Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

ΤΑΠ: Διαγωνισμός design πολιτιστικών προϊόντων


Διαγωνισμό ιδεών για την ανάδειξη σχεδίων που θα χρησιμοποιηθούν ως απεικονίσεις σε εφαρμογές πωλητέων ειδών προκήρυξε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την λειτουργία πωλητηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 14 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 14:00

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του ΤΑΠ, βασικός σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδειχθούν συνεργάτες σχεδιαστές, δημιουργοί, καλλιτέχνες εφηρμοσμένων τεχνών και δημιουργικά γραφεία που θα εκπονήσουν και θα υποβάλουν σχέδια που θα αποτελέσουν το δημιουργικό για την μαζική παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων/ εφαρμογών (αναμνηστικά και είδη δώρων,art gifts - souvenirs), εμπνευσμένων από θεματικές ενότητες εκθεμάτων των Μουσείων ή των ίδιων των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος.

Περαιτέρω, τα αντικείμενα (τα οποία δεν θα είναι αντίγραφα εκθεμάτων) που θα παραχθούν βάσει των σχεδίων, είναι επιθυμητό να ανταποκρίνονται σε μια σύγχρονη και επικαιροποιημένη οπτική γλώσσα, ευφάνταστη, ευρηματική και δυναμική, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός όλο και περισσότερο «έμπειρου» και απαιτητικού, μα και εύρωστου αγοραστικού κοινού διεθνώς.

Το στοιχείο της μοναδικότητας και της πρωτοτυπίας είναι τέλος, πολύ σημαντική παράμετρος ώς προς το ύφος αλλά και την «προστιθέμενη αξία» που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο διαγωνιζόμενος. Κι αυτό γιατί τα προϊόντα που θα παραχθούν θα διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα από τα πωλητήρια των Μουσείων που διαχειρίζεται το ΤΑΠ.

Πιθανές ειδικότητες που αφορά ο διαγωνισμός και θα μπορούσαν να συμμετάσχουν είναι :

● γραφίστες

● εικονογράφοι

● εικαστικοί καλλιτέχνες

● βιομηχανικοί σχεδιαστές

● αρχιτέκτονες

● διακοσμητές

● άλλες συναφείς ειδικότητες

● εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν ως εταίροι ή συνεργαζόμενοι με οιαδήποτε σχέση απασχόλησης οι ανωτέρω

● δημιουργικές ομάδες που συμμετέχουν οι ανωτέρω, με έναν ορισθέντα εκπρόσωπο, ο οποίος και θα υπογράψει τη σύμβαση συνεργασίας

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε επαγγελματίες που ασκούν νόμιμα την άνω επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως εταιρικής μορφής και οι οποίοι θα κληθούν να εκδώσουν τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα παραστατικά. Η μη δυνατότητα έκδοσης παραστατικών, οποτεδήποτε προκύψει, θα αποτελεί λόγο να μην ακολουθήσει ανάθεση στον συγκεκριμένο νικητή, οπότε και η σύμβαση θα συναφθεί με τον επόμενο στη σειρά κατάταξης.

Φοιτητές σχολών καλών τεχνών, αρχιτεκτονικής, γραφιστικής και συναφών σπουδών από το χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών μπορούν να συμμετέχουν στην ειδική κατηγορία έναντι επάθλου - επαίνου.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η δημιουργία θεματικών σχεδίων για κατηγορίες δημιουργικών εφαρμογών σε σειρά πολιτιστικών προϊόντων (συλλογές) προς πώληση από τα πωλητήρια του ΤΑΠ.

Ειδικότερα, κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να προβεί στο σχεδιασμό και στην δημιουργία 3 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΧΕΔΙΩΝ, επιλέγοντας ΕΝΑ θέμα από κάθε μία από τις παρακάτω ΤΡΕΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:

Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ

Παρθενώνας

Λευκός Πύργος ή Ροτόντα ή Αψίδα Γαλερίου

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστροπολιτεία Μυστρά

Θέατρο Επιδαύρου ή Παλάτι Κνωσού

Χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς «Πειραιώς» (Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά) ή Ηνίοχος των Δελφών (Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών) ή Έφηβος των Αντικυθήρων ή Χάλκινο άγαλμα Ποσειδώνα (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Κούρος Σουνίου (Εθνικό Αρχ/κο Μουσείο) ή Ερμής του Πραξιτέλη (Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας) ή Αντίνοος (Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών)

Ρητό σε μορφή ταύρου ή Θεά των Όφεων (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου)

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ


Μηχανισμός Αντικυθήρων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) ή Δίσκος Φαιστού (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου)

Τοιχογραφία της Άνοιξης από το Ακρωτήρι Θήρας ή Παριζιάνα ή Πρίγκιπας με τα κρίνα (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου)

Ψηφιδωτό «Διόνυσος πάνω σε πάνθηρα» από τη Δήλο ή βοτσαλωτό ψηφιδωτό το «Κυνήγι ελαφιού» από την Πέλλα

Κρατήρας του Δερβενίου (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) ή Χρυσή λάρνακα Φιλίππου Β’ ή Χρυσό στεφάνι βελανιδιάς Φιλίππου Β’ (Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών – Βεργίνα),

Δαχτυλίδι Μίνωα (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αρ. 1700) ή Χρυσό κόσμημα των μελισσών (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) ή Χρυσή «Προσωπίδα του Αγαμέμνονα» (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρ. 624] ή Χρυσό δαχτυλιόσχημο περίαπτο («κολιέ») νεολιθικής περιόδου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρ. 16640)

Χάλκινος σταυρός/σταυροθήκη Αγ. Γεωργίου/Θεοτόκου ή Οκτώ ζωόμορφα Πρωτογράμματα (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο)

Σταυρός-εγκόλπιο (κόσμημα) από στεατίτη ή Πήλινη κούπα με πτηνό που ραμφίζει φυτό ή Μολυβδόβουλλο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Ζ’ Πορφυρογέννητου (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης)

Αμφορέας του Διπύλου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) ή Όστρακα Αγγείων για τη λειτουργία του αρχαίου πολιτεύματος (Μουσείο Αρχαίας Αγοράς) ή Κύλικα Δελφών με παράσταση Απόλλωνα (Αρχ/κό Μουσείο Δελφών αρ. 8140) ή Λευκή Λήκυθος (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρ.1818) ή Ταφικό αγγείο/τεφροδόχος/«πυξίδα» γεωμετρικής περιόδου (Μουσείο Κεραμεικού)

Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ

I) Απόδοση γραφικών και γραφικού μοτίβου (graphics, pattern style) εμπνευσμένο από:

αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες ή αναπαραστάσεις (κιονόκρανα, τύποι ναών, κατόψεις, αναπαραστάσεις κτιρίων, κ.ά.)

ναυτικά θέματα (τριήρεις, τύποι σκαφών, άγκυρες, ακρόπρωρα, κ.ά.)

σχηματικά περιγράμματα (μαίανδροι, αγγείων, αγαλμάτων, ειδωλίων, κ.ά.)

γεωμετρικό ή φυτικό διάκοσμο (αγγείων γεωμετρικής εποχής, ψηφιδωτά δαπέδων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και αλλού, ψηφιδωτό διάκοσμο από Όσιο Λουκά, «ταινίες» άμπελου και κισσού, κ.ά.)

επιγραφές και εν γένει γράμματα (πχ Πορφυρός Κώδικας-φύλλο Τετραευαγγέλου, Μουσική παρτιτούρα Δελφών, πινακίδα των τριπόδων κ.ά.)

απεικονίσεις νομισμάτων

είτε εναλλακτικά για:

II) Μεμονωμένο γραφικό θέμα για ένα από τα παρακάτω :

Κουκουβάγια/-ες ή δελφίνι/-α ή σφίγγα/-ες

μορφή/μορφές ηρώων ή θεοτήτων

ερωτιδέας ή άγγελος ή Πήγασος ή φτερωτή Νίκη

Σημείωση: Ολα τα ανωτέρω θα πρέπει να προέρχονται από τα θέματα μνημείων, Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων και ΜΙΑ εκ των τριών προτάσων που θα υποβάλουν οι συμμετέχοντες από τα Α, Β, Γ (Ι ή ΙΙ) θα πρέπει να σχετίζεται με την Βυζαντινή / Μεσαιωνική περίοδο.

Στον Διαγωνισμό θα απονεμηθεί εν είδει επάθλου η σύναψη σύμβασης συνεργασίας με την Διοργανώτρια Αρχή.

Η αμοιβή ανά σχέδιο που διακρίθηκε στο διαγωνισμό ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ και 120 ευρώ ανά σχέδιο εφαρμογής. Η αμοιβή για κάθε σχέδιο που θα ανατεθεί μεταγενέστερα ανέρχεται σε 800 ευρώ ανά θεματικό σχέδιο και 120 ευρώ ανά σχέδιο εφαρμογής.

Ο αριθμός των νικητών δύναται να ανέλθει μέχρι δέκα (10) ενώ θα καθορισθούν και 5 επιλαχόντες.

Από τους φοιτητές συμμετέχοντες θα αναδειχθούν τρεις νικητές οι οποίοι θα αμειφθούν με το ποσό των 1.000 ευρώ για κάθε βραβευθέντα.*** Δείτε εδώ την προκήρυξη του διαγωνισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου