Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου στο Metropolitan Museum of Art


Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου άλλαξαν τον αρχαίο κόσμο, καθιστώντας εφικτό το εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές σε μεγάλες αποστάσεις. Η σημασία και προστασία που έδινε ο Μέγας Αλέξανδρος στις τέχνες, αποτέλεσαν το μοντέλο για τους διαδόχους του βασιλείς της Ελληνιστικής περιόδου.
Την άνοιξη του 2016, οι ΗΠΑ και το Metropolitan Museum of Art θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά μεγάλη διεθνή έκθεση που θα επικεντρώνεται στον εκπληκτικό πλούτο, την εξαίρετη τέχνη και τα τεχνικά επιτεύγματα της Ελληνιστικής περιόδου –από το 323 π.Χ. μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ.

Η έκθεση, με τίτλο «Η Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου» θα εγκαινιαστεί στις 18 Απριλίου του 2016 και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου του 2016.

Θα περιλαμβάνει 265 αντικείμενα από μάρμαρο, ορείχαλκο, πηλό, χρυσό, γυαλί, πολύτιμα μέταλλα, τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο εκείνη υπό την προστασία των βασιλικών αυλών των Ελληνιστικών βασιλείων, με έμφαση στην αρχαία πόλη της Περγάμου, αποκαλύπτοντας και την διάρκειά τους αλλά και την τεράστια επιρροή που είχαν οι καλλιτέχνες της Ελληνιστικής περιόδου στην Ρωμαϊκή τέχνη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και του Betsy and Edward Cohen /Areté Foundation, και σε συνεργασία του Metropolitan Museum of Art με το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο αλλά και με μουσεία από την Ελλάδα, την Ιταλία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Μαρόκο, την Τυνησία και τις ΗΠΑ.

Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου