Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Έκθεση Ελένης Θεοφυλάκτου και Εύας Μαραθάκη "those little anodynes" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν, με αφορμή την συμπλήρωση των 185 χρόνων από την γέννηση της Αμερικανίδας ποιήτριας Emily Dickinson, την εικαστική έκθεση those little anodynes με έργα της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη. Την έκθεση επιμελείται η Γκέλυ Γρυντάκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015,στις 20:30, στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου 2015.

Οι δουλειές των δύο εικαστικών, της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη, μοιράζονται ηχηρά, κατά ένα μεγάλο μέρος τους, τον προβληματισμό πάνω στην σύγχρονη, ποικιλότροπη, διαμόρφωση της γυναικείας ταυτότητας. Οι συνάφειές τους βρίσκουν γόνιμο έδαφος ανάπτυξης μέσα από τον διάλογο που εκτυλίσσεται με επίκεντρο την ποιήτρια, τόσο ως δημιουργό όσο και ως μυθοποιημένη περσόνα.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Γκέλυ Γρυντάκη σημειώνει: «Οι κορνίζες της Θεοφυλάκτου μοιάζουν ενίοτε με φυλακές. Το αγιογραφικό χρυσό είναι εκτυφλωτικό αλλά και εφιαλτικό, η φασματική μορφή της Dickinson πνίγεται κάτω από θάλασσες λέξεων, αχνοφαίνεται, εξαφανίζεται, ανατρέπεται. Στη δουλειά της Μαραθάκη επικρατεί μια άλλου είδους αίσθηση κλειστοφοβίας, μια παράδοξη σκοτεινιά γοτθικού μυθιστορήματος, σαν κι αυτή που αποπνέει ο κόσμος της Dickinson, πραγματικός και ποιητικός αλλά παράλληλα κι ένα εύρυθμο χάος. Αμφότερες οι καλλιτέχνιδες τείνουν να «διακατέχονται» από την ποιήτρια. Και δεν επιλέγω το «ταυτίζονται» καθώς εκείνη ενίοτε μέσα στη εσκεμμένη εξαΰλωση της καθίσταται σε ιδιότητα, παύοντας πια σχεδόν να έχει υλική υπόσταση. Αίνιγμα και θρύλος πια η Dickinson αναδύεται μέσα από τις εικαστικές αναζητήσεις της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη ως σύμβολο απρόσκοπτης δημιουργικότητας και απεγνωσμένης αναζήτησης του πάθους και εκείνων των απαραιτήτων -ως επακόλουθό του- (μικρών) αναλγητικών».

Την έκθεση ζωγραφικής those little anodynes πλαισιώνει πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει στις 10 Δεκεμβρίου -ημερομηνία γέννησης της Dickinson- βραδιά αφιερωμένη στο έργο της και ξεναγήσεις.


Εγκαίνια έκθεσης
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, 20:30
Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)


Διάρκεια έκθεσης
23 Νοεμβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2015


Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30
Κυριακή κλειστά


Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών: (210 3680052), www.hau.gr/culture
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου