Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Σε στάσεις εργασίας προχωρούν οι απλήρωτοι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ - Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού (upd)


Χωρίς θέατρο από τις σκηνές του ΚΘΒΕ θα παραμείνει η Θεσσαλονίκη τις μέρες των γιορτών. Ματαιώνονται, σύμφωνα με έκτακτη - απογεματινή ανακοίνωση του ΚΘΒΕ, οι παραστάσεις στις σκηνές του, σήμερα Τετάρτη, οι απογευματινές παραστάσεις (η στάση εργασίας θα είναι δίωρη, απο 18.00 -20.00). Την ημέρα των Χριστουγέννων (Παρασκευή 25/12), όλες οι παραστάσεις των έργων θα δοθούν κανονικά.

Επίσης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 26/12 και 27/12, δεν θα πραγματοποιηθούν οι πρωινές, απογευματινές και βραδινές παραστάσεις (οι στάσεις εργασίας, που εξήγγειλε εκτάκτως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ορίστηκαν για: Σάββατο 26/12/15 από 18:00 έως 20:00 & 21:00 έως 23:30 και Κυριακή 27/12/15 από 11:00 έως 13:00 & 19:00 έως 21:00). Το ΚΘΒΕ δίνει τη δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής των εισιτηρίων, που έχουν ήδη εκδοθεί. Το χρονικό διάστημα εξαργύρωσης ή αλλαγής των εισιτηρίων ορίζεται από την επομένη των απεργιών έως και τις 27/12/15.

Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηθοποιοί υπογραμμίζουν: "Φέτος είναι τα τρίτα Χριστούγεννα που θα περάσουμε απλήρωτοι.

Οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, θλίβονται με την ανθρωπιστική κρίση στην οποία έχουν περιέλθει.

Θλίβονται για την αναξιοπρέπεια που τους επιβάλλεται από την πολιτεία, για την αναλγησία της κυβέρνησης, που έμοιαζε 'πολιτισμένη' και δεν προϊδέαζε κανέναν για την πλήρη απαξίωση του πολιτισμού που θα έφερνε".

Στην ίδια ανακοίνωση, με την οποία οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ανακοινώνουν τις "άμεσες κινητοποιήσεις τους προκειμένου να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα του ΚΘΒΕ" ζητούν:

- Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, που είναι 3 μήνες μισθοί και 16 μήνες εξαιρέσιμα.

- Ακύρωση παρακράτησης του 5% της τακτικής επιχορήγησης.

- Αποστολή έκτακτης επιχορήγησης, σχετικής με οφειλές του κράτους απέναντι στο ΚΘΒΕ (χρέος Όπερας, επιστροφή ΦΠΑ, χρωστούμενα από Δημήτρια παρελθόντων ετών).

- Επίσκεψη υπουργού στο ΚΘΒΕ και

- Nα σταματήσει η απαξίωση του πολιτισμού και η κατεδάφιση των εργασιακών, ιδιαίτερα από μια κυβέρνηση που ψηφίστηκε ως "φιλολαϊκή".Υπ. Πολιτισμού: Συμπαραστεκόμαστε στους εργασόμενους

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης για κινητοποιήσεις, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

"Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και σύσσωμη η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας είναι ένας σημαντικότατος καλλιτεχνικός οργανισμός της χώρας που προσφέρει, δεκαετίες τώρα, υψηλής ποιότητας πολιτιστικό έργο, όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της χώρας.

Θέατρο ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και σημείο αναφοράς εντός και εκτός Ελλάδας.

Στόχος μας και φιλοδοξία μας είναι όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να αναβαθμιστεί απαντώντας στις νέες πολιτιστικές και αισθητικές αναζητήσεις της εποχής.

Η σημερινή διοίκηση του υπουργείου έρχεται να επωμιστεί το βάρος ενός μεγάλου χρέους του θεάτρου που δημιουργήθηκε για γνωστούς λίγο – πολύ λόγους. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε αρκετούς εποπτευόμενους φορείς. Φιλοδοξία μας είναι η εξυγίανση των οικονομικών των φορέων αυτών έτσι ώστε να επιτελούν απρόσκοπτα και δημιουργικά το καλλιτεχνικό τους έργο.

Θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και τον σεβασμό μας για το ότι συνεχίζουν το έργο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και ειδικά προς τους ηθοποιούς που ανεβαίνουν στη σκηνή και τιμούν την Τέχνη τους ποιώντας ήθος.

Υποσχόμαστε ότι εργαζόμαστε για να βρούμε άμεσα λύση, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πρώτο μας βήμα η εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης προς το θέατρο μαζί με την τακτική επιχορήγηση εντός του Ιανουαρίου, για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών του.

Ο Υπουργός σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο ΚΘΒΕ. Επιζητούμε τη συνεργασία και τον διάλογο με τη διοίκηση του θεάτρου και τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του οργανισμού από κοινού. Αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στους εργαζόμενους να διεκδικούν το δίκαιό τους με όποιο τρόπο αυτοί κρίνουν."


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου