Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

"Έφυγε" ο συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης


Έφυγε από τη ζωή ο μουσικός και μαέστρος, Ζακ Ιακωβίδης. O συνθέτης με τις περισσότερες από 100 «χρυσές» επιτυχίες στο ενεργητικό του, άφησε την τελευταία του πνοή χθες βράδυ, σε ηλικία 87 ετών.Ο Ζακ Ιακωβίδης συνέβαλε στο ελληνικό τραγούδι με πρωτότυπες, για την εποχή του, μελωδίες γράφοντας όχι μόνο ελαφρά τραγούδια, αλλά και ρεμπέτικα, φεστιβαλικά, έντεχνα, ποπ, σατιρικά, δραματικές μπαλάντες, λαϊκά και θεατρικά.
Ο ίδιος είχε γράψει μουσική και για δύο ιστορικές τηλεοπτικές σειρές, το «Λούνα Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη (1976) και τη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου (1992).

Γεννήθηκε το 1925 στη Θεσσαλονίκη και ήταν εβραϊκής καταγωγής. Ο πατέρας του έμπορος, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα πουλώντας οικιακά και γραμμόφωνα. Ο Ιακωβίδης μεγάλωσε στη γειτονιά της τότε πλατείας Αγάμων, σήμερα πλατεία Αμερικής . Ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Αλλά ο πόλεμος είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Στην κατοχή όλη η οικογένεια συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέλσεν. Έζησε σε φριχτές συνθήκες αλλά κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από τρία βασανιστικά χρόνια.

Ο Ζακ Μπενβενίστε όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, τα δε τραγούδια του ερμηνεύονται από τις σπουδαιότερες φωνές μέχρι και σήμερα.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου