Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Μνησιπήμονα: Έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου στην γκαλερί Citronne


Την έκθεση “Μνησιπήμονα” του Τάσου Μαντζαβίνου εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στη Φωκίωνος Νέγρη 16, η γκαλερί Citronne. Ο τίτλος της παραπέμπει στον Αισχύλο και δηλώνει την επώδυνη μνήμη την οποία δημιουργεί ο πόνος, οι οδυνηρές ανθρώπινες εμπειρίες.

Στους ζωγραφικούς πίνακες και στις κατασκευές του Μαντζαβίνου πρωταγωνιστεί η Μνήμη, προσωπική ή συλλογική. Παρουσιάζεται και αναλύεται άλλοτε ως ιστορικό γεγονός, άλλοτε ως μύθος, άλλοτε ως κληροδοτημένη παράδοση. Αυτές οι ξεχωριστές όψεις της μνήμης εικονογραφούνται ως αναπαραστάσεις επετείων, πρόσωπα από μύθους, σκηνές από παραμύθια, αναπλάσεις από λαϊκές εικόνες και αγιογραφίες. Η θεματική ύλη ανάγεται σε ιστορικά γεγονότα και σε λαϊκές αφηγήσεις, σχεδόν αδιακρίτως. Ο Μαντζαβίνος δεν ξεχωρίζει μύθο, ιστορία, παράδοση: αντιθέτως, συνδέει και μετασχηματίζει γεγονότα και θρύλους, χρόνους και χώρους. Τον ελκύει σταθερά η ιστορική συνέχεια, όπως εκφράζεται στην βυζαντινή αγιογραφία, στην λαϊκή τέχνη, στον Καραγκιόζη – αλλά και στον Κόντογλου.

Πολεμιστές σε πολιορκημένα κάστρα, μαχητές σε αρματωμένα καράβια, στρατιώτες, ο Πήγασος, οι Σειρήνες, ο Αινείας, ο Άγιος στην μάχη με τον δράκοντα συνυπάρχουν στον εικαστικό κόσμο του Μαντζαβίνου. Οι μορφές αυτές, από την μυθολογία ή την χριστιανική παράδοση, αντικατοπτρίζουν το καλό και το κακό, όπως ορίζονται από την φαντασία και τα συλλογικά υποσυνείδητα, όπου υποδηλώνεται και ο φόβος του θανάτου. Η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε μια μάχη διαρκείας, ένα πόλεμο διαχρονικό, απτό ή μεταφυσικό.

Στην έκθεση αυτή και στο ίδιο πνεύμα παρουσιάζονται για πρώτη φορά και οι λιθογραφίες-σχόλια του καλλιτέχνη στο ποίημα "The Raven" του Edgar Allan Poe, στο πρωτότυπο και στην ελληνική μετάφραση.

Η έκθεση παρουσιάζεται αναλυτικά στον κατάλογο, όπου γράφουν οι:

· Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη: Εισαγωγικό κείμενο καταλόγου Μνησιπήμονα
· Γιώργος Πρεβελάκης: «Τάσος Μαντζαβίνος, μια πολιτική ανάγνωση»
· Μαρία Μανιαδάκη: «Το Κοράκι - Edgar Allan Poe»
· Δημήτρης Σωτηρόπουλος: «Για τους δράκους της πόλης: η μοναχικότητα του Τάσου Μαντζαβίνου».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις:

· Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, 1 μμ
Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης
Ξενάγηση στην έκθεση

· Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, 8 μμ
Γιώργος Πρεβελάκης - Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης
«Η εικονογραφική σύνθεση - μια γεωπολιτική προσέγγιση»

· Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 1 μμ
Μαργαρίτα Πουρνάρα - Δημοσιογράφος της Καθημερινής
«Συνομιλία με τον ζωγράφο Τάσο Μαντζαβίνο»
Θα προηγηθεί ξενάγηση στην έκθεση στις 12.15 μμ από την επιμελήτρια Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης.

· Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 8 μμ
Νίκος Μπακουνάκης - Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δημοσιογράφος
«Το βιβλίο και η υλική υπόστασή του»

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 17 Ιανουαρίου 2016 και θα είναι ανοιχτή Τετάρτη-Παρασκευή: 6-9 μμ, Σάββατο 12-8 μμ & Κυριακή 12-3 μμ. Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή 24-27/12 και 31/12-03/01.

Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, παρακαλώ επικοινωνήστε:

Διεύθυνση: Φωκίωνος Νέγρη 16, 11257 Αθήνα
τηλ. 210-882-4681
info@felioscollection.gr
felioscollection.gr

Γκαλερί Citronne,
τηλ. 697-998-9684
tspinari@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου