Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Στην Αθήνα η Μαρίνα Αμπράμοβιτς


Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute (MAI) ανακοίνωσαν μια ευρεία και σημαντική συνεργασία που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αυτόν τον Μάρτιο. Το πρόγραμμα, διάρκειας έξι εβδομάδων, αποτελεί ένα συμμετοχικό κοινωνικό project, βασισμένο στη «Μέθοδο Abramović», σε συνδυασμό με παράλληλο πρόγραμμα performance και άυλης τέχνης, με τον τίτλο NEON-MAI Lab. Θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου 2016, στο Μουσείο Μπενάκη.

«Ζούμε σε έναν κόσμο συνεχών περισπασμών, όπου το να βρίσκουμε χρόνο για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας γίνεται όλο και πιο δύσκολο», δήλωσε στο Artnet news η Αμπράμοβιτς. «Έχω σχεδιάσει αυτήν την εμπειρία για να δώσω στο κοινό την ευκαιρία να απελευθερωθεί από αυτούς τους περισπασμούς και να συνδεθεί με τον εαυτόν του, με τους άλλους και με την παρούσα στιγμή. Ποτέ δεν ήταν πιο σχετικό αυτό, απ’ όσο στην Ελλάδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Η «Μέθοδος Abramović» είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Marina Abramović τα τελευταία 40 χρόνια, με σκοπό τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού. Στο συγκεκριμένο project, τ ο κοινό θα έχει βιωματική επαφή με την τέχνη της performance. Παράλληλα, το Lab θα παρουσιάζει μακράς διάρκειας performance, συνομιλίες, εργαστήρια και διαλέξεις, με ανερχόμενους έλληνες καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από τη Marina Abramović και την επιμελητική ομάδα.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ επιδιώκει να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία τέχνης στο ελληνικό κοινό, να συμβάλλει στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών performance στην Ελλάδα, αλλά και να εξοικειώσει το κοινό μέσω της εκπαίδευσής του με την τέχνη της performance.

Flying over the Abyss

Εν τω μεταξύ, η έκθεση Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος, που πραγματοποίησε ο Οργανισμός ΝΕΟΝ το 2015 στο Ρέθυμνο και τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει το ταξίδι της στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα και τη Λάρισα το 2016 καθώς και τη Σύρο και το Ναύπλιο το 2017.

Ειδικά στην Αθήνα, η έκθεση θα πάρει μία νέα μορφή εμπλουτισμένη και με άλλους καλλιτέχνες και θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Αθηνών σε ένα άγνωστο χώρο για το κοινό.

Η έκθεση θα διαρκέσει για το διάστημα Μάιος-Ιούλιος 2016.

Η επιλογή των έργων διεθνών και ελλήνων καλλιτεχνών είναι εμπνευσμένη από το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα από την Ασκητική του. Η έκθεση φιλοδοξεί να φέρει τα έργα σε διάλογο μεταξύ τους αλλά και με την Ασκητική, ώστε να φωτίσει τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με το Μουσείο Καζαντζάκη και παρουσιάζει στην έκθεση το χειρόγραφο της Ασκητικής, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της έκθεσης, θα δημιουργηθεί ειδικό εκπαιδευτικό kit, σε συνεπιμέλεια του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου