Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Έτοιμη να «σκάσει» η «φούσκα» της αγοράς τέχνης


Η όλο και διογκούμενη «φούσκα» της αγοράς τέχνης ετοιμάζεται να «σκάσει», σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Empirical Finance.

Οι συγγραφείς της μελέτης, Δρ. Roman Kräussl, Δρ. Nicolas Martelin και Thorsten Lehnert, του Luxembourg School of Finance εφάρμοσαν μια νέα στατιστική μέθοδο για τον εντοπισμό «φουσκών» σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ρεκόρ δημοπρασιών από το 1970 μέχρι το 2014, εστιάζοντας την έρευνά τους στις δημοπρασίες Ιμπρεσιονιστών, Μοντέρνων, Μεταπολεμικών, Σύγχρονων έργων τέχνης και έργων τέχνης Αμερικανών καλλιτεχνών και Μεγάλων Ζωγράφων.

Προσδιορίζοντας τις συνθήκες στην αγορά που οδήγησαν στην κατάρρευση δυο προηγούμενων φουσκών στην αγορά τέχνης, το 1990 και το 2008/2009 και συγκρίνοντάς τες με τα συμπτώματα που παρατηρούνται σήμερα, οι ερευνητές συμπέραναν πως η σημερινή αγορά τέχνης εμφανίζει σημάδια υπερθέρμανσης, όπως μεταδίδει το Artnet News. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για μια «σοβαρή διόρθωση» ή πιθανή κατάρρευση στις κατηγορίες της Μεταπολεμικής και Σύγχρονης τέχνης, των Αμερικανών καλλιτεχνών και των Μεγάλων Ζωγράφων.

Η μελέτη προσδιορίζει τις «φούσκες» ως μια δραματική κλιμάκωση του όγκου του εμπορίου σε τιμές που ξεπερνούν τη θεμελιώδη αξία, την οποία ακολουθεί μια ξαφνική κατάρρευση. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν πως οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες με τη «φούσκα» του 1990.

Προειδοποιούν, δε, πως τα τρέχοντα επίπεδα ανάπτυξης που εμφανίζει η αγορά τέχνης δεν είναι βιώσιμα και πως συνεπώς σύντομα η αγορά θα καταρρεύσει.

Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου