Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Καλλιτέχνης της Ειρήνης της UNESCO ο σχεδιαστής Alphadi


Τον νιγηριανό σχεδιαστή μόδας Sidahmed Alphadi Seidnaly, γνωστό ως Alphadi, θα ορίσει ως Καλλιτέχνη της Ειρήνης η UNESCO, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην έδρα του Οργανισμού.

Με τον τίτλο αυτό, αναγνωρίζεται η «προσήλωση του Alphadi στον πολιτισμό και την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης, τον σεβασμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την συνεισφορά του στην προώθηση της ανεκτικότητας και για την αφοσίωσή του στα ιδανικά του Οργανισμού».

Ο Alphadi, ο οποίος γεννήθηκε το 1957 στο Τιμπουκτού, είναι απόφοιτος της σχολής μόδας και σχεδίου του Παρισιού Atelier Chardon Savard. Χαρακτηρίζεται ως «ο μάγος της ερήμου» και αναγνωρίζεται από ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου της μόδας, όπως οι Yves Saint Laurent, Paco Rabanne και Takada Kenzo. Οι δημιουργίες του συνδυάζουν την πρωτοποριακή μόδα με τα παραδοσιακά αφρικανικά στιλ.

Το 1998 ο Alphadi λανσάρισε το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Αφρικανικής Μόδας στην έρημο Τιγκουιντιτ, υπό την αιγίδα της UNESCO. Το φεστιβάλ έχει γίνει έκτοτε ένας χώρος ανταλλαγής και διαλόγου μεταξύ πολιτισμών από όλον τον κόσμο.

Ο σχεδιαστής έχει ιδρύσει επίσης το Alphadi Foundation, στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της ζωής των γυναικών και των παιδιών στη Σαχάρα, και η δημιουργία και ανάπτυξη θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Ως Καλλιτέχνης της Ειρήνης της UNESCO, ο Alphadi θα εργαστεί για την μετατροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφρικανικής Μόδας σε περιοδεύον event, ώστε τα επόμενα φεστιβάλ να πραγματοποιηθούν σε άλλες αφρικανικές χώρες, κυρίως το Μάλι και την Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ σκοπεύει επίσης να αναπτύξει την εκπαιδευτική λειτουργία του Φεστιβάλ.


Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου