Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Η Τρίπολη για Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021


Την υποψηφιότητα της Τρίπολης για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Αρκαδία στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης και η Οργανωτική Επιτροπή του TRIPOLIS-ARCADIAS 2021.

Οι διοργανωτές παρουσίασαν την ιδέα, το όραμα και την ταυτότητα του ελπιδοφόρου αυτού εγχειρήματος και όλη η Αρκαδία έδωσε το παρών, ενώ πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Μέγαρο Μουσικής.

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μήνυμα που απέστειλε στην εκδήλωση ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ως επικεφαλής της τιμητικής επιτροπής διεκδίκησης του TRIPOLIS-ARCADIA 2021.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διεθνής Αρκάς σκηνοθέτης έδωσε τη δική του οπτική για την υποψηφιότητα, μέσα από λόγια καρδιάς: «Χαιρετίζω όλους τους Αρκάδες, είμαστε στον κόσμο παντού και θέλω να είμαστε υπερήφανοι για την περιοχή μας, θα έλεγα για τη χώρα μας, γιατί η Αρκαδία είναι σαν μια χώρα. Η δική μας χώρα μέσα στη μεγάλη χώρα που είναι η Ελλάδα».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός-ο οποίος λόγω ασθενείας δεν παρέστη στην εκδήλωση - επεσήμανε σε μήνυμά του ότι «η Τριπολιτσά βαρύνεται με ιστορικούς συσχετισμούς που διευρύνουν την ιστορική της έννοια.

Η Αρκαδία είναι άγρια, άνυδρη, βασανισμένη, φτιαγμένη από πέτρα κι από ήλιο, το ίδιο και οι άνθρωποί της. Το στοιχείο που κάνει την υποψηφιότητα μοναδική είναι η υπερβατικότητά της».

Τα σημεία-κλειδιά του καλλιτεχνικού προγράμματος, έδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής & τ. γενικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Μανωλόπουλος: «η υποψηφιότητα της Τρίπολης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 αναπτύσσεται σε δύο μεγάλους άξονες, την αξιοποίηση της πλούσιας παράδοσης της πόλης και της Αρκαδίας τόσο στον πολιτισμό όσο και στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας και αντίληψης που απηχούν αναζητήσεις του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη και την ένταξη των δράσεων που θα αναληφθούν στον αστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης ώστε η προσπάθεια να λειτουργήσει ως πολιτιστική και κοινωνική επένδυση για το μέλλον της πόλης και της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ως επικεφαλής της TRIPOLIS-ARCADIA 2021, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα της πόλης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Τρίπολη δεν αρνείται, δεν αγνοεί, δεν εξορκίζει, αλλά ούτε προσπαθεί να εξωραΐσει τα προβλήματα του αστικού της χώρου και της περιοχής της».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως « η επίγνωση των ελλειμμάτων στην πολιτιστική ζωή και της υστέρησης σε υποδομές, την ωθεί σε μια διεκδίκηση του τίτλου, ώστε να αξιοποιήσει το θεσμό ως τον ισχυρό καταλύτη στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού προγράμματος».

Προσθέτοντας, πως «η Τρίπολη είναι η ελληνική υποψηφιότητα, που μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά για το πώς αναπτύσσεται μια γόνιμη σχέση και συνεργασία μεταξύ πολιτισμού και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης μιας περιοχής, με τον πολιτισμό να μπαίνει στο επίκεντρο της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης».

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Παπαηλιού, Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η βουλευτής και πρώην υπουργός Σοφία Βούλτεψη, ο βουλευτής & πρώην υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι πρώην βουλευτές Νίκος Καλτεζιώτης και Δημήτρης Κωστόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο μουσειολόγος & διευθυντής της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρίας, Άγγελος Δενδρινός, οι ακαδημαϊκοί Χρήστος Ζερεφός και Θεόδωρος Αντωνίου, οι ηθοποιοί, Αντώνης Αντωνίου και Γιώργος Μιχαλακόπουλος, από το υπουργείο Πολιτισμού ο Βασίλης Χανδακάς, ο εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης, όλοι οι δήμαρχοι της Αρκαδίας και βέβαια σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε σε επίσημη πρώτη η ταινία προβολής της υποψηφιότητας, που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ράππας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου