Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Πρωτόκολλο συνεργασίας ΚΘΒΕ-Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου


Με την ευκαιρία της παράστασης στη Λευκωσία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) του έργου "Πλάτωνα: Απολογία Σωκράτη", σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη, υπογράφηκε ανανεωμένο πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρωτόκολλο, με το οποίο ενισχύεται και διευρύνεται η συνεργασία ΘΟΚ - ΚΘΒΕ με υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης.

Κατά την τελετή υπογραφής ο κ. Τουμαζής είπε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΚΘΒΕ εγκαινιάζει «μια καινούργια σελίδα στο θέατρο τόσο στον κυπριακό όσο και στον ελλαδικό χώρο με βασικό πυλώνα τις ανταλλαγές θεατρικών παραστάσεων και προσώπων καθώς και τη διοργάνωση συμπαραγωγών».

Τόνισε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε θέματα θεατρικής παιδείας, προκειμένου να ενισχυθεί τόσο η θεατρική εκπαίδευση όσο και να παρασχεθεί πιο άρτια καλλιτεχνική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.

Ο κ. Τουμαζής είπε ότι ΘΟΚ και ΚΘΒΕ συμφωνούν στην από κοινού διεξαγωγή και προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και διαλέξεων. Επίσης, είπε ότι μεταξύ των πολυάριθμων θεατρικών οργανισμών από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία και το Ισραήλ, με τους οποίους έχουμε κατά καιρούς συνεργαστεί, «το ΚΘΒΕ αποτελεί έναν από τους πλέον ξεχωριστούς καλλιτεχνικούς με εταίρους».

Σύμφωνα με τον κ. Τουμαζή ο ΘΟΚ και το ΚΘΒΕ παρουσιάζουν ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που αποσκοπεί στο να αναδείξει ποικίλα θεατρικά είδη από το αρχαίο ελληνικό δράμα μέχρι έργα καινοτόμων θεατρικών ρευμάτων.

Ο ΘΟΚ, είπε ο πρόεδρός του, θα ανταποδώσει την 'Ανοιξη την επίσκεψη, που αυτές τις μέρες πραγματοποιεί στην Κύπρο ο θίασος του ΚΘΒΕ, παρουσιάζοντας στη Θεσσαλονίκη τη θεατρική παράσταση "Το παλάτι του τέλους" της Τζούντιθ Τόμσον σε σκηνοθεσία Στέλλας Φυρογένη, Αντώνη Κατσαρή, Λένιας Σορόκκου και Νικολέττας Καλαθά.

Ο κ. Τουμαζής είπε ότι με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το καλοκαίρι η παράσταση "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, καθώς είναι η πρώτη φορά που τρία ελληνόφωνα θέατρα, ο ΘΟΚ, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και το ΚΘΒΕ εμπλέκονται σε συμπαραγωγή στο αρχαίο ελληνικό δράμα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, είπε ότι δεν βρίσκεται στην Κύπρο μόνο για να υπογράψει το πρωτόκολλο, αλλά «γιατί ήδη άρχισε η πραγματοποίηση δράσεων στη βάση αυτή».

Ανέφερε ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους και σημείωσε ότι «το άλμα πραγματοποιήθηκε προ της υπογραφής του πρωτοκόλλου με την παράσταση στην Κύπρο του ΚΘΒΕ».

Ο κ. Αναστασάκης είπε ότι θα προχωρήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, ιδέες υπάρχουν και μπορούμε να κάνουμε πολλά αν είμαστε συντονισμένοι και δίπλα ο ένας στον άλλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου