Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

"Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" ξανά στη μεγάλη οθόνη


Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη ανακοίνωσαν τη συμφωνία μεταξύ της Νίκης Σταύρου, εκδότριας των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και πνευματική δικαιούχο των έργων του, με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, για τη μεταφορά σε νέα κινηματογραφική ταινία του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας ‪"Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του ‪Νίκου Καζαντζάκη.

Σε κλίμα κατάνυξης για τον μεγάλο Κρήτα συγγραφέα, και αμοιβαίας εκτίμησης, η Νίκη Σταύρου με τον Δρ. Νίκο Μαθιουδάκη, Επιστημονικό Σύμβουλο των Εκδόσεων Καζαντζάκη (και Πρόεδρο του Ελλ. Τμήματος της Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης  και κατέληξαν σε συμφωνία,  ώστε ο Λόγος του Νίκου Καζαντζάκη να ενσαρκωθεί σύντομα στη μεγάλη οθόνη.

Με ξεχωριστή τιμή παρόντες στη συνάντηση ήταν οι τρεις φορείς που είναι αφοσιωμένοι στην ανάδειξη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, εκφράζοντας θερμά τη θέση τους σχετικά με την αντιμετώπιση του σπουδαίου έργου του Καζαντζάκη.

Το μυθιστόρημα "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" συγκλονίζει τον σημερινό άνθρωπο, αφού μιλάει για ορδές αποσκελετωμένων και κατατρεγμένων από πόλεμο προσφύγων που καταφτάνουν σε ένα πλούσιο χωριό ικετεύοντας για καταφύγιο και ένα κομμάτι ψωμί. Τα παιδιά τους πεθαίνουν στα χέρια τους από την πείνα και οι μεγαλύτεροι κουβαλάνε τα κόκαλα των πατέρων τους σε ένα σακί στην πλάτη τους, ξεριζωμένοι από τον τόπο που γεννήθηκαν, ελπίζοντας να βρούνε ένα νέο φιλόξενο μέρος να ριζώσουν. Πώς θα τους υποδεχθούν οι κάτοικοι, οι οποίοι προετοιμάζονται εδώ και καιρό για την παραδοσιακή αναπαράσταση του θείου δράματος, της σταύρωσης και ανάστασης του Χριστού; Είναι άραγε η Αγάπη και η αθωότητα καταδικασμένες να σταυρώνονται πάντα; Πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μετά τα θαύματα, τη διδασκαλία, τα μαρτύρια, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού;

Ένα από τα πιο προφητικά μυθιστορήματα του οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη με ένα ανατριχιαστικά επίκαιρο για την εποχή μας θέμα, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης των ημερών μας, με τους χιλιάδες πρόσφυγες να αναζητούν έναν φιλόξενο τόπο να καταφύγουν. Τα εναγώνια ερωτήματα του Νίκου Καζαντζάκη στο μυθιστόρημά του "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", ακούγονται πιο ηχηρά παρά ποτέ:

«Άδικα, άδικα, Χριστέ μου, κοντεύουν δυο χιλιάδες χρόνια, κι ακόμα... ακόμα σε σταυρώνουν. Πότε θα γεννηθείς, Χριστέ μου, να μη σταυρωθείς πια, να ζεις μαζί μας αιώνια;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου