Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Νέα ρεκόρ στις δημοπρασίες μεταπολεμικών και σύγχρονων έργων τέχνης


Μπορεί τα χρηματιστήρια να καταρρέουν, όμως η αγορά της τέχνης αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική. Οι δημοπρασίες έργων Σύγχρονης Τέχνης στο Λονδίνο έδειξαν πως υπήρξε κάποια προσαρμογή σε σχέση με το 2015, καθώς οι οίκοι αναθεώρησαν τον αριθμό των προσφερόμενων lots, όμως τα αποτελέσματα ήταν κάθε άλλο παρά ανησυχητικά.

Σύμφωνα με το Artprice, ο αριθμός των lots που δεν πουλήθηκαν ήταν χαμηλός, ενώ καταγράφηκαν νέα ρεκόρ στις τιμές. Στις 10 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του οίκου Phillips, Ed Dolman, σχολίασε πως «η αγορά τέχνης δεν έχει καταρρεύσει όπως τα χρηματιστήρια, διότι είναι μια έξυπνη, πιο οξυδερκής αγορά».

Ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών είχε ένα καλό ξεκίνημα με τις πωλήσεις του Φεβρουαρίου να εμφανίζουν άνοδο 41% σε σχέση με πέρυσι. Η δημοπρασία Μεταπολεμικών και Σύγχρονων έργων τέχνης της Sotheby’s στις 10 Φεβρουαρίου απέφερε συνολικά 100,7 εκατ. δολάρια, με το ποσοστό των έργων που δεν πωλήθηκαν στο 20%. Αντίστοιχα, η δημοπρασία της Christie’s στις 11 Φεβρουαρίου απέφερε 84,3 εκατ. δολάρια, ενώ μόνο το 11% των lots δεν πωλήθηκαν. Μάλιστα, κατεγράφησαν νέα ρεκόρ για τους Joseph Beuys και Robert Mangold.

Αν και πέρυσι, στις αντίστοιχες δημοπρασίες, οι μεγάλοι «νικητές» ήταν οι Cy Twombly, Gerhard Richter και Francis Bacon, φέτος οι Lucian Freud, Peter Doig και Alberto Burri ήταν οι μόνοι καλλιτέχνες που πέρασαν το όριο των 10 εκατ. δολαρίων.

Ο Lucian Freud απέφερε τα καλύτερα αποτελέσματα στις δημοπρασίες του Φεβρουαρίου. Η Sotheby’s ήλπιζε να βγάλει 15 εκατ. δολάρια από το έργο Pregnant girl,μ το οποίο τελικά πωλήθηκε προς 23,2 εκατ. δολάρια. Την επόμενη ημέρα, η Christie’s προσέφερε δυο έργα του Freud, το ένα εκ των οποίων πουλήθηκε τελικά προς 6,9 εκατ. δολάρια, έναντι των 3,5-5 εκατ. που ήταν το εκτιμώμενο εύρος τιμής.

Το έργο του Peter Doig “The Architect’s Home in the Ravine (1991)” πωλήθηκε προς 16,3 εκατ. δολάρια, πολλαπλασιάζοντας κατά 34 φορές την αρχική τιμή του (475.000 δολάρια το 2002).

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε και για τον Alberto Burri, καθώς το έργο “Sacco e Rosso” πωλήθηκε προς 13,1 εκατ. δολάρια, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη, που ήταν στα 7,6 εκατ. δολάρια.

Πηγή: Artprice
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου