Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

«Σκοτεινές Γλώσσες» του Άντριου Μπόβελθα στο Θέατρο Πόρτα


Μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διαδρομή, οι «Σκοτεινές Γλώσσες» του Αυστραλού Άντριου Μπόβελθα παρουσιάζονται στο Πόρτα μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου. Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου και πρωταγωνιστούν οι Άννα Καλαϊτζίδου, ΧρήστοςΛούλης, Άννα Μάσχα και Γιώργος Χρυσοστόμου.

Μια γυναίκα εξαφανίζεται σε μια ερημική τοποθεσία κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο. Ύποπτος για τον πιθανό φόνο της, ένας άνεργος πατέρας που αρνείται επίμονα την ενοχή του. Σιγά σιγά, καθώς το νήμα ξετυλίγεται μέσα από την αριστοτεχνική αφηγηματική δομή του σπουδαίου Αυστραλού συγγραφέα, μπλέκονται αρκετά ακόμη πρόσωπαγύρω από το συμβάν, όπως ο αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση, η γειτόνισσα που κατέδωσε τον ύποπτο, οι σύζυγοι όλων αλλά και οι εραστές τους.

Γίνεται, εν τέλει, να εμπιστευτείς έναν άγνωστο; Και πόσο γνωστοί μας είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ζωές μας; Πόσο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, και πόσο εύθραυστες αποδεικνύονται οι βεβαιότητες μας σε έναν κόσμο που νομίζουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε; Ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολλές ανατροπές, πρωτότυπη θεατρική φόρμα, ποιητική ατμόσφαιρα κι ενδιαφέρουσες δεύτερες αναγνώσεις που έρχεται από τους μακρινούς Αντίποδες.

Το πολυβραβευμένο θεατρικό του έργο του Μπόβελ «SpeakinginTongues» («Σκοτεινές Γλώσσες») γράφτηκε το 1996 και έχει ανέβει στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και στην Αμερική. ΟΜπόβελ είναι παντρεμένος και έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι η έμπνευση για τις «Σκοτεινές Γλώσσες» ήταν τα μαθήματα salsaπου έκανε με τη γυναίκα του όταν εκείνη απείλησε ότι αν δεν της κάνει τη χάρη να κάνουν μαζί αυτά τα μαθήματα χορού, θα ζητήσει διαζύγιο!

Το 2001 ο ίδιος ο συγγραφέας έκανε τη μεταφορά του έργου στον κινηματογράφο με τον τίτλο «LANTANA»και πρωταγωνιστές τον GeoffreyRush, τη BarbaraHersheyκαι τον AnyhonyLapaglia.

Παρ’ ότι το έργο έγινε γνωστό εκτός Αυστραλίας από την κινηματογραφική του μεταφορά, η θεατρική του εκδοχή δε σταμάτησε να παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία λόγω της ακαταμάχητης θεατρικής γοητείας της σκηνικής του μορφής και των ιδιαιτεροτήτων του πρωτοτύπου. Αν και κάποιες απ’ αυτές θυσιάστηκαν χάριν του «ρεαλισμού» της- κατά τ’ άλλα- εξαίρετης και πολυβραβευμένης ταινίας.

Άντριου Μπόβελ

Ο Άντριου Μπόβελ γεννήθηκε στο Kalgoorile της Δυτικής Αυστραλίας στις 23 Νοεμβρίου 1962.

Eκτός από το «SpeakinginTongues» («Σκοτεινές Γλώσσες»), τοθεατρικότουέργο «Who’safraidoftheworkingclass?»έγινεεπίσηςταινία με τον τίτλο «Blessed»το 2009.

Έχειγράψειεπίσηςταέργα «ΑfterDinner»,«Holy Day», «When the rain stops falling»και «The secret River». Το τελευταίο ήταν μεταφορά από το ομώνυμο μυθιστόρημα της KateGrenville.

Συνεργάστηκε με τον BuzLuhrmannστη συγγραφή του σεναρίου για την ταινία «StrictlyBallroom» (1992) και έχει γράψει τα σενάρια για τις ταινίες «EdgeofDarkness» (2010 με τον MelGibson), «Τhebookofrevelation» (2006) και για το θρίλερ «Amostwantedman» (2014) βασισμένο στο βιβλίο του JohnLeCarre,με τον PhilipSeymourHoffmann, τη RachelMcAdams, την RobinWrightκαι τον WillemDafoe. Αυτή ήταν δυστυχώς η τελευταία ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ PhilipSeymourHoffmann ο οποίος πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 2014.

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια:ΚλαιρΜπρέισγουελ

Φωτισμοί:Σοφία Αλεξιάδου

Δραματολόγος: ΜαριλέναΠαναγιωτοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Φλατσούσης

Β'Βοηθός Σκηνοθέτη:Μαρία Χανδρά

Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, ΧρήστοςΛούλης, Άννα Μάσχα, Γιώργος Χρυσοστόμου

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη 20:00

Σάββατο 21:15

Κυριακή 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό 15€, κάθε Τετάρτη 10€

Φοιτητικό, AMEA, άνω των 65, Πολυτέκνων 10€

Ανέργων 8€


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

www.viva.gr, τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, SevenSpots, Ιανός, Reload Media Markt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου