Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ελληνικές αρχαιότητες ως διπλωματικά δώρα: Διάλεξη του Νάσου Παπαλεξάνδρου στο Getty Villa

Ο Σπύρος Μαρκεζίνης δωρίζει αρχαία αντικείμενα στον πρόεδρο Αϊζενχάουερ

Τη σημασία των ελληνικών αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών πολιτικών σχέσεων κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα θα εξετάσει στη σημερινή του ομιλία στο Getty Villa ο ιστορικός τέχνης Νάσος Παπαλεξάνδρου, του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ελλάδα δημιούργησε έναν νέο ρόλο για τις ελληνικές αρχαιότητες, που παρουσιάζονταν ως κρατικά δώρα σε αμερικανούς προέδρους και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Προσεκτικά επιλεγμένα από την Ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα δώρα αυτά αποτέλεσαν την επιτομή της αντίληψης της Αρχαίας Ελλάδας ως πολιτικού και πολιτιστικού μοντέλου του Δυτικού πολιτισμού. Το μήνυμα αυτό επικοινωνήθηκε μέσω καλοστημένων τελετών σε συντονισμό με πολιτικά πρόσωπα, ΜΜΕ και μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ο καθηγητής κ. Παπαλεξάνδρου ξεκίνησε να μελετά την παράδοση της χρήσης αρχαιοτήτων ως διπλωματικά δώρα όταν εντάχθηκε στο προσωπικό του Πανεπιστημίου του Τέξας. Στην αποψινή του ομιλία στο Getty Villa θα παρουσιάσει την έρευνά του, η οποία εξετάζει τον χαρακτήρα των αρχαιοτήτων αυτών, τις ιδιότητές τους ως αρχαία αντικείμενα, τον συμβολισμό της επιλογής τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον έγινα αποδεκτά από τους αποδέκτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου