Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

«Άνοιγμα» στη Νέα Υόρκη για την TEFAF


Μια από τις μεγαλύτερες φουάρ τέχνης του κόσμου επιχειρεί για πρώτη φορά να ανοίξει τις δραστηριότητές της και πέραν της έδρας της στο Μάαστριχτ, καθώς η αδυναμία που εμφανίζουν η Ευρώπη, η αναδυόμενη κινεζική και η ρωσική αγορά, καθιστούν τη Νέα Υόρκη μια όλο και σημαντικότερη πηγή για τους εύπορους συλλέκτες.

Το Μάαστριχτ ήταν μια περίεργη επιλογή για την διεξαγωγή μιας ευρωπαϊκής φουάρ, όταν μια ομάδα ολλανδών εμπόρων τέχνης δημιούργησαν τη φουάρ πριν από τριάντα χρόνια, όμως δεν χρειάστηκε πολύ για να γίνει ένα από τα γνωστότερα κέντρα τέχνης του κόσμου, ανταγωνιζόμενο το Παρίσι και το Λονδίνο, και στοχεύοντας σε εύπορους συλλέκτες από τη Γερμανία και την Ελβετία.

Με 269 εμπόρους τέχνης, έργα τέχνης αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και 70.000 επισκέπτες, η The European Fine Art Fair (TEFAF) είναι πλέον η κορυφαία φουάρ του κόσμου, προσελκύοντας εκατοντάδες δισεκατομμυριούχους συλλέκτες από όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, σε ένα τελευταίο σημείο των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά από χρόνια ύφεση, η TEFAF σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιπλέον φουάρ στη Νέα Υόρκη, φέτος και το 2017.

«Οι έμποροι μας ζητούν εδώ και χρόνια να πάμε στη Νέα Υόρκη», δηλώνει στο πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Maris van Dijk. «Η Αμερική είναι μια εξαιρετικά σημαντική αγορά –θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ‘παράθυρο’ για αυτό το κοινό».

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την φουάρ στο Μάαστριχτ έγινε εμφανής το 2014, όταν 3.000 επισκέπτες από τις ΗΠΑ παρακολούθησαν το event, την ώρα που έφθινε η ζήτηση από την Ευρώπη.

Τα στοιχεία της TEFAF έδειξαν πως οι ευρωπαϊκές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2% το 2013, η κινεζική ζήτηση αυξήθηκε κατά μόλις 2%, ενώ οι πωλήσεις προς τις ΗΠΑ έκαναν «άλμα» 25% την ίδια χρονιά.

Σημειώνεται πως μια πρώτη προσπάθεια της TEFAF να ανοίξει μια «θυγατρική» φουάρ στο Πεκίνο το 2012 απέτυχε, λόγω του δυσμενούς επιχειρηματικού κλίματος.

Οι πρώτες φουάρ στη Νέα Υόρκη, που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, θα επικεντρώνονται σε έργα μέχρι τον 20ο αιώνα, ενώ τον Μάιο του 2017 η φουάρ θα επικεντρώνεται στην σύγχρονη τέχνη και το design.

Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου