Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

«Η φωτογραφία και ο μικρόκοσμος»: Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Μποτονάκη στο Underflow


Το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016, στις 19:00 στο Underflow Record Store & Art Gallery,  εγκαινιάζεται η Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο - "Η Φωτογραφία και ο Μικρόκοσμος", του Γιώργου Μποτονάκη.

Στη εργασία του «Η Φωτογραφία και ο Μικρόκοσμος» ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής και φωτογράφος Γιώργος Μποτονάκης πραγματεύεται τις έννοιες «των «επιμέρους στοιχείων» και της «βαθύτερης διάστασης των πραγμάτων», όπου η συνλειτουργία τους δημιουργεί ένα νέο αντικείμενο.Τα θέματα είναι παρμένα από μικρές επιφάνειες (κάποιων εκατοστών) φυσικών αντικειμένων, πέτρες, παλιά ξύλα, σκιές και φλοιούς δέντρων στις οποίες αναζήτησε και απομόνωσε τα επί μέρους στοιχεία ή ομάδες στοιχείων, που συνιστούν επί μέρους οντότητες και τις αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό.. Δεν έχει γίνει με photoshop καμία επέμβαση, προσθήκη ή αλλαγή.
"Η φωτογραφία είναι η τέχνη των ματιών και της άγραφης εικόνας. Τα μάτια λοιπόν ανακαλύπτουν την άγραφη εικόνα μέσα από μια αστραπή της ματιάς, μόνον όταν ο νους είναι έτοιμος να δεχθεί τον ‘βαθύ λόγο της ατέρμονης ψυχής’, όπως την κατανοεί ο Ηράκλειτος. Τότε, αυτός ο λόγος ανακαλύπτει και βλέπει αυτό που προηγουμένως δεν έβλεπε∙ χαίρεται γι’ αυτό που βλέπει, επειδή ανακαλύπτει στο ίδιο αντικείμενο μια άλλη πραγματικότητα, την οποία μέχρι τότε δεν γνώριζε. Το έργο τέχνης δημιουργείται στην αρχή σαν μία στιγμή αγάπη, συγκίνησης, ενθουσιασμού και συγχρόνως πλούσιας όρασης του αντικειμένου. Ο καλλιτέχνης, ο οποίος διαθέτει την όραση και τη σκέψη ανακαλύπτει ένα πλήθος αοράτων στοιχείω...ν, τα οποία συνθέτουν το μέχρι πριν απλό στη μορφή αντικείμενο.
 

Αυτή η ανακάλυψη εμπεριέχει το ‘ωραίο’. Το ωραίο αποκαλύπτει και ένα νόημα άγνωστο, το οποίο ενυπάρχει μέσα στο αντικείμενο. Έτσι δημιουργείται ένα καινούργιο αντικείμενο. Η σύλληψη αυτή ταράζει τον ψυχικό κόσμο του καλλιτέχνη και τότε μια ανάγκη γεννιέται∙ αυτή η νέα μορφή να βγει έξω από αυτόν. Τότε δημιουργείται το έργο τέχνης. Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι όλη αυτή η δημιουργική διερ γασία επιτελείται σε επίπεδο ‘στοιχείων’, δηλαδή μικρών μονάδων, η σύνθεση των οποίων, και θα λέγαμε η συνλειτουργία, συνιστά μια μεγαλύτερη μορφή, δηλαδή
το αντικείμενο.
 

Εμείς σ’ αυτήν την εργασία ζητήσαμε να απομονώσουμε τα επί μέρους στοιχεία ή ομάδες στοιχείων, που συνιστούν επί μέρους οντότητες και να τις αποτυπώσουμε. Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε, ότι αυτές οι μικρότερες οντότητες εκφράζουν ανθρώπινες φωνές και χαρακτηριστικά και συχνά με τρόπο πολύ πλουσιότερο, απ’ όσο η έλλογη ανθρώπινη σκέψη μπορεί να πλησιάσει∙ ή τουλάχιστον η εικονική παράσταση δίνει μια άλλη διάσταση από εκείνη της αναφοράς μέσω του λόγου.
Σ’ αυτό το χώρο κυκλοφορεί η ανεξήγητη παρουσία του ωραίου.
Γι’ αυτό δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο".
 

Γιώργος Μποτονάκης

Ο Γιώργος Μποτονάκης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη της Θράκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής.
Μέχρι το 2012 και για έξι χρόνια ήταν πρόεδρος του «Κύκλου Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας.
Με τη φωτογραφία ασχολείται εδώ και δεκαετίες.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1988 - Άγιος Νικόλαος Κρήτης
1989 - Αθήνα, Gallery “Ζυγός”
1990 - Βερολίνο, Gallery “Golz Strasse 32”
1991 - Αθήνα, Gallery “Ζυγός”
1992 - Ιωάννινα, Gallery “Αμυμώνη”
2013 - Ομαδική, “Γκρι καφε”, Πλ. Εξαρχείων, Αθήνα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περιοδικό «Soviet Foto», 1990
Περιοδικό «Ελληνική Φωτογραφία», 1991


Διεύθυνση: Καλλιρρόης 39 (στάση μετρό Συγγρού–Φιξ)
Διάρκεια έκθεσης: 20 Φεβρουαρίου 2016-5 Απριλίου 2016
Εγκαίνια: 20 Φεβρουαρίου, 19:00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 - 21:00, Σάββατο 11:00 - 16:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου