Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ο Κάμπος της Χίου μεταξύ των 7 Πλέον Απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη το 2016


Ο αρχαιολογικός χώρος του Ererouyk και το χωριό Ani Pemza - Αρμενία, το Θαλάσσιο Οχυρό του Patarei στο Ταλίν - Εσθονία, το αεροδρόμιο του Ελσίνκι-Malmi - Φινλανδία, η κινητή γέφυρα Colbert στη Dieppe - Γαλλία, ο Κάμπος της Χίου - Ελλάδα, η Μονή Αγ. Αντωνίου στην Padua, Extremadura - Ισπανία, η αρχαία πόλη του Hasankeyf και ο περιβάλλων χώρος της - Τουρκία, επιλέχθηκαν ως τα 7 πλέον απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2016.


Η Europa Nostra, ο κορυφαίος Ευρωπαϊκός οργανισμός για την πολιτιστική κληρονομιά και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ), έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα τον παραπάνω κατάλογο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Ateneo Veneto της Βενετίας στην Ιταλία.

Αυτά τα εξαιρετικά δείγματα της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, άλλα λόγω έλλειψης πόρων ή ειδικών γνώσεων, ενώ άλλα λόγω εγκατάλειψης ή λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού. Είναι συνεπώς απαραίτητη η άμεση δράση. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να οργανωθεί η αποστολή ομάδων εμπειρογνωμόνων στα μνημεία και η σύνταξη βιώσιμων σχεδίων δράσης. To Πρόγραμμα «7 Most Enadngered» έχει την υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Creative Europe», ως τμήμα του προγράμματος της Europa Nostra για το δίκτυο «Προωθώντας την Πολιτιστική Κληρονομιά».

Επιπλέον η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μετά από πρόταση διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, αποφάσισαν να προβάλουν έναν εξαιρετικής αξίας για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά θησαυρό, τη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας στην Ιταλία.

Ο μαέστρο Plácido Domingo, πρόεδρος της Europa Nostra, δήλωσε: «Ο κατάλογος αυτός εφιστά την προσοχή στα σπάνια δείγματα της πολιτιστικής και φυσική κληρονομιάς που κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Οι κατά τόπους κοινότητες δραστηριοποιούνται ενεργά για τη σωτηρία αυτών των πειστηρίων της κοινής μας ιστορίας αλλά χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη. Εκ μέρους της Europa Nostra, καλώ τους εμπλεκόμενους σε τοπικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να εξασφαλίσουμε ένα υποσχόμενο μέλλον για τους τόπους αυτούς. Η διάσωση της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιφέρει αναρίθμητα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όχι μόνο σε περιοχές και χώρες που εμπλέκονται, αλλά και στην Ευρώπη ως σύνολο, όπως αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και διασαφηνίζεται από την πρόσφατη ανακοίνωση «Η Πολιτιστική Κληρονομιά μετρά για την Ευρώπη (Cultural Heritage Counts for Europe)».

Σε απάντηση της ανακοίνωσης των 7 πλέον απειλούμενων μνημείων, 2016, ο Tibor Navracsics, Ευρωπαϊκός Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε: «Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξή μας ως ανθρώπινα όντα. Δεν πρέπει να την θεωρούμε δεδομένη. Αντίθετα, οφείλουμε να την εκτιμούμε και να την προστατεύουμε, προκειμένου να την διατηρήσουμε. Για το λόγο αυτό η ΕΕ συνεργάζεται με πόλεις και περιφέρειες με στόχο την διατήρηση των μνημείων και των τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να ανακαλύψουν και να βιώσουν αυτήν την κληρονομιά, καθώς και να τους δώσουμε το λόγο σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης της. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία συγκρότησης ομάδων και δόμησης ανοικτών, ανεκτικών κοινωνιών – πράγμα που σήμερα φαντάζει πιο απαραίτητο από ποτέ».
«Τα έργα της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που χαίρουν σωστής διαχείρισης έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη και την αστική αναζωογόνηση σε όλη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα 7 Most Endangered» προσέθεσε ο Francisco de Paula Coelho, επικεφαλής του Ινστιτούτου της ΕΤΕ.

Στους επόμενους μήνες, η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μαζί με άλλους εταίρους και τους φορείς που κατέθεσαν τις υποψηφιότητες, θα επισκεφθούν τα 7 επιλεγμένα μνημεία και θα συναντηθούν με τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς. Εμπειρογνώμονες στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομικών θα προσφέρουν τεχνική υποστήριξη, θα προτείνουν πιθανές πηγές. χρηματοδότησης και θα επιχειρήσουν να κινητοποιήσουν την κοινωνία με στόχο την ευρύτερη στήριξη του προγράμματος.

Τα 7 πλέον απειλούμενα μνημεία για το 2016 επιλέχθηκαν από το Συμβούλιο της Europa Nostra από τη λίστα των 14 επιλαχόντων. Η τελευταία είχε συνταχθεί από επιτροπή ειδικών στην ιστορία, αρχαιολογία, συντήρηση, project analysis και οικονομικά. Οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν από την κοινωνία των πολιτών ή από δημόσιους φορείς που συμμετέχουν στο ευρύτατο δίκτυο μελών και συνεργαζόμενων οργανισμών της Europa Nostra από 40 χώρες απ’ όλη την Ευρώπη.

To Πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2013 από την Europa Nostra με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως χρηματοδοτικό εταίρο και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης ως συνεργαζόμενο εταίρο. Έμπνευση στάθηκε ένα παρόμοιο επιτυχημένο πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε στην Αμερική από το US National Trust for Historic Preservation. Το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» δεν αποτελεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης δράσης και να προωθήσει τη «δύναμη του παραδείγματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου