Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Η γαλλική αστυνομία κατέσχεσε πίνακα από τη συλλογή του Πρίγκιπα του Λίχτενσταϊν


Γάλλος δικαστής κατέσχεσε πίνακα που αποδίδεται στον καλλιτέχνη Lucas Cranach the Elder από έκθεση στην Aix-en-Provence, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για την γνησιότητά του. Ο πίνακας, που αποτελεί μέρος της συλλογής του Πρίγκιπα του Λίχτενσταϊν, θα εξεταστεί από ειδικούς.

Όπως μεταδίδει το The Art Newspaper, ο νομικός εκπρόσωπος του Πρίγκιπα, Eric Morain, δήλωσε σε γαλλικά ΜΜΕ «έκπληκτος» για την κατάσχεση, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς προειδοποίηση «παρά το ότι ο Πρίγκιπας έχει μακρά και στενή συνεργασία με τα κορυφαία πολιτιστικά ιδρύματα της Γαλλίας, περιλαμβανομένου του δανεισμού σημαντικών έργων τέχνης».

Το σχόλιο αυτή εγείρει ανησυχίες στα ινστιτούτα ότι μπορεί να δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν δάνεια από μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές του κόσμου, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 1.700 πίνακες.

Ο αμφιλεγόμενος πίνακας, που αναπαριστά την Αφροδίτη, είναι όμοιος με άλλον πίνακα του Cranach, ο οποίος χρονολογείται από το 1532 και βρίσκεται στο Städel Museum της Φρανκφούρτης. Ο πίνακας του Πρίγκιπα του Λίχτενσταϊν βρέθηκε στην αγορά το 2012 και πωλήθηκε καλή τη πίστει σε αυτόν το 2013 από την Colnaghi Gallery του Λονδίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του The Art Newspaper, η γκαλερί αγόρασε τον πίνακα από τον διαχειριστή αμερικανικού επενδυτικού fund προς 3,2 εκατ. ευρώ και πωλήθηκε στον Πρίγκιπα προς 7 εκατ. ευρώ.

Η γκαλερί υποστηρίζει πως ο πίνακας ανακαλύφθηκε «σε βελγική συλλογή, όπου βρίσκονταν από τα μέσα του 19ου αιώνα», χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συλλογή. Οι αρχές ερευνούν τώρα την προέλευσή του, εγείροντας αμφιβολίες για την γνησιότητα του έργου, το οποίο είχε προσφερθεί προς πώληση στους οίκους Christie’s,Sotheby’s και σε άλλες γκαλερί, αλλά απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με την Colnaghi, τρεις κορυφαίοι ειδήμονες –οι Werner Schade, Bodo Brinkmann και Dieter Koepplin- αποδίδουν τον πίνακα στον Cranach. Άλλοι ειδήμονες όμως έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την κατάσταση της μπογιάς, την υπογραφή και τον φτερωτό δράκο από την σφραγίδα του Cranach, αλλά και για την κατάσταση του ξύλινου πλαισίου του πίνακα.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου