Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση των μουσείων της Ιταλίας


Τη ριζική αναδιάρθρωση των πολιτιστικών θεσμών της Ιταλίας προωθεί ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Dario Franceschini, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του πανεθνικού δικτύου του υπουργείου ώστε να απλοποιηθεί η σχέση του με τους πολίτες.

Όπως αναφέρει το The Art Newspaper, μέχρι πρόσφατα, οι καλές τέχνες, τα αρχαιολογικά σημεία και τα πάρκα της χώρας βρίσκονταν υπό τη διαχείριση διαφορετικών φορέων της κυβέρνησης σε κάθε περιφέρεια της Ιταλίας. Τώρα, ένας ενιαίος φορέας ανά περιφέρεια θα επιβλέπει και τους τρεις τομείς. Έτσι, θα δημιουργηθούν 39 φορεις (Soprintendenze), οι οποίοι δεν θα περιλαμβάνουν τους δυο ειδικούς φορείς που επιβλέπουν την Πομπηία και το Κολοσσαίο.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, το υπουργείο θα δημιουργήσει επίσης δέκα αυτόνομες μουσειακές δομές, περιλαμβανομένων του ιστορικού συμπλέγματος του Palazzo della Pilotta στην Πάρμα και τη Βίλλα του Αδριανού στο Τίβολι. Ήδη έχει ξεκινήσει διεθνής διαγωνισμός για την εύρεση διευθυντών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, το υπουργείο προχώρησε στον διορισμό νέων διευθυντών (μάλιστα για πρώτη φορά και ξένους) για τα 20 κορυφαία μουσεία της χώρας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το υπουργείο θα είναι οι μετατάξεις του προσωπικού, καθώς ήδη οι ιδιαιτερότητες των ανθρωπίνων πόρων έχουν αποτρέψει την μεταφορά πολλών εργαζομένων σε άλλα τμήματα.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου