Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

«Ήρωες στα σκουπίδια»: Έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη στην ΑΣΚΤ


Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών εγκαινιάζει την Πέμπτη 24 Μαρτίου, στις 12:00 την έκθεση του καθηγητή του τμήματος εικαστικών τεχνών της ΑΣΚΤ, Μιχάλη Μανουσάκη, με τίτλο «Ήρωες στα σκουπίδια».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Η εγκατάσταση «Ήρωες στα σκουπίδια» του Μιχάλη Μανουσάκη πραγματοποιείται στην ΑΣΚΤ με ευκαιρία την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, και έχει ως βασικό άξονα και πρωταγωνιστή το παιδί και το παιχνίδι, όπως και η εγκατάστασή του με τίτλο «Ένα μέτρο» που προηγήθηκε, και παρουσιάστηκε στο ΕΜΣΤ το 2011.

Ο Μιχάλης Μανουσάκης επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει, με όση αθωότητα του έχει απομείνει, τις αντίστοιχες επετείους από το παρελθόν. Με ενθυμήματα σχολικής περιόδου (ήρωες, παιχνίδια, έντυπα ντοκουμέντα, παραμύθια και τραγούδια) σχολιάζει ή θέτει αναπάντητα ερωτήματα, που σίγουρα στην παιδική ηλικία φάνταζαν μεγάλα και ηρωικά. Αναρωτιέται δε, πόσο ψέμα να χώρεσε σε αυτές τις μνήμες, μετά από τόσους ηρωικούς αγώνες και πόσο εκείνες οι τρυφερές ηλικίες, ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες τότε, είναι αυτές που καθορίζουν τον τόπο σήμερα. Είτε ψηφίζοντας είτε διοικώντας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μιχάλης Μανουσάκης γνωρίζει ότι χωρίς την ελπίδα δεν υπάρχει ζωή. Γι’ αυτό ο ίδιος, ανυπόφορα ανήμπορος και αμήχανος να κάνει κάτι ρεαλιστικά δυνατό, αντιστέκεται στην καταστροφολογία και δίνει χώρο στο όνειρο για να μπορέσει να οργανώσει τα βλέμματα και τις σκέψεις των νέων στα ουσιαστικά τοπία του νου, στη λαχτάρα του υψηλού, στη μαγεία της σκέψης και της πραγμάτωσης του ασύλληπτου.

Η έκθεση οργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην ΑΣΚΤ, παράλληλα με την ομότιτλη ομιλία του Μιχάλη Μανουσάκη με ανάγνωση παραμυθιού από την Γιώτα Φέστα και τραγούδι από τη Σαββίνα Γιαννάτου, που θα δοθεί την ίδια μέρα και ώρα στο αμφιθέατρο «Ντε Κίρικο» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256 (Ρέντης).

Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Ρέντης
Διάρκεια έκθεσης: 24.03 - 8.04 2016
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Παρασκευή: 12:00-20:00, Σάββατο: 11:00-15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου