Τα τελευταία 25 χρόνια παρατηρείται μια «έκρηξη» στον αριθμό των κληροδοτημάτων καλλιτεχνών. Όμως, με εξαίρεση τους επιστημονικούς καταλόγους που περιλαμβάνουν το σύνολο του έργου ενός καλλιτέχνη, η ακαδημαϊκή έρευνα για το θέμα είναι ελάχιστη.
Το Institute for Artists’Estates, το οποίο εγκαινιάζεται αυτόν τον μήνα στο Βερολίνο και είναι ο πρώτος στο είδος του τέτοιος οργανισμός, ευελπιστεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση, παρέχοντας εκπαίδευση και διαχειριστική υποστήριξη τους κληρονόμους καθώς και στους ζώντες καλλιτέχνες, όπως μεταδίδει το The Art Newspaper. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός σχεδιάζει επίσης να εδραιώσει ένα διδακτορικό πρόγραμμα που θα επικεντρώνεται στην προστασία της κληρονομιάς των καλλιτεχνών.
Η συνιδρύτρια του Ινστιτούτου, Loretta Würtenberger, σχολιάζει πως οι καλλιτέχνες είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, κάτι που οδήγησε σε μια «επαγγελματοποίηση» του τομέα, και πως ο ακαδημαϊκός κόσμος προσπαθεί τώρα να καλύψει το κενό.
Το Ινστιτούτο προσφέρει πρακτικές συμβουλές επί όλων των πτυχών της διαχείρισης της κληρονομιάς των καλλιτεχνών, από την στελέχωση και τον προϋπολογισμό μέχρι νομικά ζητήματα και ζητήματα πιστοποίησης. Σύμφωνα με την κα Würtenberger «τα μεσαίου μεγέθους κληροδοτήματα συχνά περνούν στη διαχείριση συγγενών των καλλιτεχνών. Ίσως να μην αντιλαμβάνονται το πόσο μεγάλη δουλειά είναι ή ποια είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν».
Το Ινστιτούτο θα λειτουργεί επίσης ως κεντρικό σημείο για τη συγκέντρωση πηγών που αφορούν τα κληροδοτήματα των καλλιτεχνών στην Ευρώπη. Το πρώτο συνέδριο του Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο.
Μεταξύ των θεμάτων με τα οποία θα ασχοληθεί το Ινστιτούτο, είναι το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και η παρακίνηση των εν ζωή καλλιτεχνών να δημιουργήσουν από μόνοι τους καταλόγους των έργων τους, κάτι που θα διευκολύνει και στην καταπολέμηση της πλαστογραφίας.
Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου