Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

«Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο» Έκθεση αρχαίων αντικειμένων από το Αρχαίο Δίον στη Νέα Υόρκη


Την έκθεση «Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Διός», εγκαινίασε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρόκειται για μια έκθεση σπάνιων αρχαιοτήτων από την πόλη του Δίου, υπό την επιμέλεια του Ομ. Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Δημήτριου Παντερμαλή, Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης και Διευθυντή της πανεπιστημιακής ανασκαφής του ΑΠΘ στο Δίον.

Στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την έκθεση και χαρακτήρισε το Δίον ως «μαγικό τόπο, στους πρόποδες του Ολύμπου, αφιερωμένο στον πατέρα των Θεών». Ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ότι η αρχαία κληρονομιά βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με τη σύγχρονη δημιουργία, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί και ιδιαίτερα εκείνοι που παραμένουν στην Ελλάδα της κρίσης, λίγα έχουν να ζηλέψουν από όσους σταδιοδρομούν στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού και της Νέας Υόρκης.

Στην έκθεση «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία (Gods and Mortals at Olympus: Ancient Dion, City of Zeus)» παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, περισσότερα από 90 εκθέματα, ψηφιδωτά, γλυπτά, κοσμήματα, κεραμικά, νομίσματα, γυάλινα αντικείμενα και εργαλεία, που χρονολογούνται από το 10ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και τα οποία βρέθηκαν στο αρχαίο Δίον.

Χάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στη Νέα Υόρκη, όπου φιλοξενείται η έκθεση, οι αρχαιολογικοί θησαυροί από την ιερή πόλη των Μακεδόνων, θα παρουσιαστούν στην αμερικανική μητρόπολη, έως τις 18 Ιουνίου, για να διηγηθούν την ιστορία του βουνού των θεών και της ιερής πόλης του Διός, μέσα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων μιας αρχαίας πόλης χτισμένης στους πρόποδες του Ολύμπου.

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι μαρμάρινα αγάλματα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, που αναπαριστούν θεότητες όπως ο Δίας, η Δήμητρα και η Αφροδίτη, διακοσμητικά αντικείμενα και σκεύη που ανάγονται στο 1000 π.Χ., καθώς και ένα εντυπωσιακό σύνολο ψηφιδωτών από την «Οικία του Διονύσου», οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των οποίων πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου