Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα»


Αύριο Παρασκευή στις 11.00 θα πραγματοποιηθούν στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και τον Αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Πριχόντκο τα εγκαίνια των πρόδρομων εκθεμάτων από το Μουσείο Ερμιτάζ, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα». Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της κοινής ελληνορωσικής πρωτοβουλίας του Έτους 2016, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προβολή της Ελλάδας στο ρωσικό κοινό και της Ρωσίας στο ελληνικό.

Η Ελλάδα και η Ρωσία προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν, κατά την διάρκεια του «Έτους», η κάθε μια στο έδαφος της άλλης, προγράμματα δράσεων σε πολλούς τομείς, με κεντρικό πυρήνα μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποβλέποντας να ανανεώσουν τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα και τη συνεργασία τους. Σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικές, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.

Οι εκθέσεις ξεκινούν με δύο ξεχωριστές πρόδρομες δράσεις: την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, και την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης τριών χρυσών αντικειμένων από την συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ.

Η παρούσα ανταλλαγή εκθεμάτων ιδιαίτερης σημασίας, υπογραμμίζει την οπτική των κοινών αναφορών σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου, που βρέθηκε το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία. Τα μικρά αυτά αριστουργήματα της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες του Πόντου με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.

Στη τελετή θα παρευρίσκονται ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Φωτάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ο Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής, ο Διευθυντής του Μουσείου Ερμιτάζ, Αγ. Πετρούπολης, κ. Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ρωσικής Πρεσβείας.

Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Πριχόντκο θα υπογράψουν σχετικό Πρακτικό που θα πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή των προγραμμάτων εκδηλώσεων του Αφιερωματικού Έτους.

Στη συνέχεια, οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα περιηγηθούν στους χώρους του Μουσείου και κατόπιν σύντομης ξενάγησης θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου