Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η άνθιση της καλλιτεχνικής πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης εν μέσω χούντας


Σε έναν τοίχο στα βόρεια προάστια τις Μπανγκόκ, ο “Asin Acid” βάζει τις τελευταίες πινελιές σε ένα γκράφιτι μιας πολύχρωμης γιγαντιαίας κότας που κρατά ένα σπασμένο μεγάφωνο.

«Το μεγάφωνο αντιπροσωπεύει τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ προσπαθούν να πουν κάτι όμως αυτό διακόπτεται», λέει στο Reuters o Ασιν, ο οποίος δηλώνει ότι έμπνευσή του αποτελεί ο βραζιλιάνος graffiti artist Cranio. «Το ουράνιο τόξο αντιπροσωπεύει την ελευθερία».

Ο στρατός της Ταϊλάνδης κατέλαβε την εξουσία πριν από περίπου δυο χρόνια και έχει επιβάλει λογοκρισία, έχει συλλάβει εκατοντάδες επικριτές για… μαθήματα «προσαρμογής της συμπεριφοράς τους» και έχει καταστείλει διαδηλώσεις.

Ο ηγέτης της χούντας Pprayuth Chan-ocha έχει απειλήσει να κλείσει τα ΜΜΕ εκείνα που επικρίνουν την κυβέρνησή του, ενώ τακτικότατα τα «βάζει» με δημοσιογράφους που θεωρεί ότι αποκλίνουν από την επίσημη γραμμή.

Όμως, η κατάσταση αυτή της καταστολής έχει δημιουργήσει ένα κύμα καλλιτεχνικής έκφρασης, λένε καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης, και η καλλιτεχνική σκηνή της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης απαντά στη χούντα.

«Επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτήν, δημιουργούν», σχολιάζει ο ιδιοκτήτης καφετέριας και γκαλερί, Gili Back, αναφερόμενος στους καλλιτέχνες της Μπανγκόκ. «Θα δείτε πολλά περισσότερα γκράφιτι και street art όπου ο κόσμος εκφράζει την άποψή του στους τοίχους».

Η καλλιτεχνική σκηνή της Μπανγκόκ παραδοσιακά παραβλέπονταν, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλοί χώροι τέχνης, καθώς Ταϊλανδοί και εκπατρισμένοι καλλιτέχνες μετατρέπουν καταστήματα και μη χρησιμοποιούμενους χώρους σε γκαλερί.

Πρόσφατα, πλήθος συγκεντρώθηκε σε ένα δωμάτιο του WTF Bar and gallery για να δουν την έκθεση «This is Not a Political Act» του Jirawut Ueasungkomsate, η οποία έχει θέμα μια σειρά υποθέσεων αναγκαστικών «εξαφανίσεων» που έλαβαν χώρα από διαδοχικές κυβερνήσεις. Αν και δεν είναι ένας άμεσος σχολιασμός για την χούντα, η έκθεση μιλά για την ατιμωρισία που απολαμβάνουν κρατικοί αξιωματούχοι, σχολιάζει ο Jirawut, προσθέτοντας πως αρχικά φοβήθηκε να πραγματοποιήσει την έκθεση.

Στην έκθεση του βρετανού καλλιτέχνη Richard Mead, με τίτλο “The Respectables”, οι πίνακες ζωγραφικής με μοντέλα, ΜΜΕ και πολιτικές διαμαρτυρίες, αναπαριστούν τις διάφορες μορφές εξουσίας.

Στην άλλη άκρη της πόλης, ο Jirawut αναλογίζεται; «άσχετα από το αν είμαστε υπό στρατιωτική ή πολιτική κυβέρνηση χρειαζόμαστε αυτόν τον χώρο. Η κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει αν όλοι σκέφτονται το ίδιο»…

Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου