Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Το Met παρουσιάζει τρεις αιώνες ελληνικής τέχνης, από τον Αλέξανδρο έως την ΚλεοπάτραΟι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταμόρφωσαν τον αρχαίο κόσμο, καθιστώντας δυνατό το εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές σε μεγάλες αποστάσεις. Η δημιουργία ενός κύκλου καλλιτεχνών στην αυλή του Αλεξάνδρου και η εκτεταμένη υποστήριξη των τεχνών , παρείχαν ένα μοντέλο για τους διαδόχους του, τους ελληνιστικούς βασιλείς, που διοίκησαν κατόπιν το μεγαλύτερο μέρος της αυτοκρατορίας του. Την άνοιξη του 2016, μια μεγάλη διεθνής έκθεση δανεισμένων εκθεμάτων θα εστιάσει –για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες– στον εκπληκτικό πλούτο, την εξαιρετική δεξιοτεχνία και τα τεχνικά επιτεύγματα της ελληνιστικής περιόδου (323-30 π.Χ.) – τους τρεις αιώνες από τον Αλέξανδρο έως την Κλεοπάτρα.


Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Metropolitan Museum of Art, από τις 18 Απριλίου έως τις 17 Ιουλίου 2016, με τίτλο «Pergamon and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World». Η αρχαία πόλη της Περγάμου ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Ατταλιδών που εκτεινόταν σε μεγάλο τμήμα της Μικράς Ασίας.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται περισσότερα από 265 εκλεκτά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν υπό την προστασία των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων, με έμφαση στην αρχαία πόλη της Περγάμου.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και πηλό, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, έγγλυφους ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα που αποκαλύπτουν τη διαχρονική κληρονομιά των ελληνιστικών καλλιτεχνών και τη βαθιά επιρροή τους στη ρωμαϊκή τέχνη.

Η έκθεση αντιπροσωπεύει μια ιστορική συνεργασία μεταξύ του Met και του Μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο, του οποίου τα περίφημα γλυπτά αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των εκθεμάτων. Εκπροσωπούνται επίσης πολυάριθμα εξέχοντα μουσεία στην Ελλάδα, τη Δημοκρατία της Ιταλίας, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Μαρόκο, την Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσων αντικειμένων που δεν έχουν ποτέ πριν απομακρυνθεί από τις μουσειακές συλλογές τους. 

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Betsy and Edward Cohen /Areté Foundation. Πρόσθετη υποστήριξη παρέχεται από τους Dorothy και Lewis B. Cullman, Renée Belfer, Diane Carol Brandt, Gilbert και Ildiko Butler, Mary και Michael Jaharis και το Φιλανθρωπικό Ταμείο της Οικογένειας Βλάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου