Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Αφιέρωμα στον Αμερικανό ποιητή Robert Duncan στην Ελληνοαμερικανική Ένωση


Στο πλαίσιο των εορτασμών για τον “Μήνα της ποίησης” η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στο καθιερωμένο ετήσιο αφιέρωμά τους σε Αμερικανό ποιητή –μετά την Emily Dickinson, τον William Carlos Williams και την Elizabeth Bishop– παρουσιάζουν βραδιά αφιερωμένη στον Robert Duncan. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

O Robert Duncan (1919-1988) είναι ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα, παρόλο που έχει γράψει αρκετά ποιήματα εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική μυθολογία με το “Ένα ποίημα που αρχίζει με έναν στίχο του Πινδάρου” να είναι από τα δημοφιλέστερα. Επιφανής εκπρόσωπος της “Νέας Αμερικανικής Ποίησης”, συμμετείχε στα καλλιτεχνικά κινήματα τόσο της “Αναγέννησης του San Francisco”, όσο και του Κολλεγίου του Black Mountain. Η ποίησή του αντλεί θέματα, πέραν από τα αρχαιοελληνικά, από τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα μέχρι και τον σούφι Τζελαλαντίν Ρουμί – εκτείνεται, όμως, και προς την καθαρή διερεύνηση της γλώσσας και των δυνατοτήτων της να δημιουργεί ένα “ποιητικό πεδίο”. Και παραμένει πάντα γοητευτικότατο και ιδιότυπο κράμα ενός άσβεστου ρομαντισμού με τον ακραιφνέστερο μοντερνισμό.

Στο αφιέρωμα αυτό 13 Έλληνες ποιητές και ποιήτριες προσκλήθηκαν να μεταφράσουν έργα του Robert Duncan. O Ορφέας Απέργης, η Μαίρη Γιόση, η Αντωνία Γουναροπούλου-Τουρίκη, ο Γιάννης Δούκας, η Λένια Ζαφειροπούλου, η Κατερίνα Ηλιοπούλου, ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, η Λένα Καλλέργη, ο Στέργιος Μήτας, η Άρτεμις Μιχαηλίδου, η Χριστιάνα Μυγδάλη, ο Κώστας Πλησιώτης, και ο Θοδωρής Χιώτης θα αναγνώσουν τις μεταφράσεις τους, ενώ τα πρωτότυπα ποιήματα θα διαβάσει ο Στέφανος Μπάσιγκαλ. Ενδιαμέσως, ο Μάριος Χατζηπροκοπίου θα ξετυλίγει το νήμα του βίου και του έργου του ποιητή.

Διεύθυνση: Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Ημερομηνία: 17 Μαρτίου, ώρα 19:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου