Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

"Rousilvo": Ηχόδραμα σαν Ιστορία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών


Ρουσίλβο είναι η παλιά ονομασία του χωριού Ξανθόγεια, που βρίσκεται 24 χλμ. δυτικά της Έδεσσας. Με το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου(1946-49), οι περισσότερες γυναίκες του χωριού απέμειναν μόνες μια και οι άνδρες τους σκοτώθηκαν ή εξορίστηκαν... Από το 1986 το χωριό έπαψε να κατοικείται κατόπιν μακροχρόνιου κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο μουσικοσυνθέτης Dine Doneff –επίσης γνωστός ως Κώστας Θεοδώρου- είναι μια ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο της σύγχρονης βαλκανικής σκηνής. Το έργο του Rousilvo είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης συνθετικής διαδικασίας και συγκομιδής, προσωπικών και όχι μόνο, βιωμάτων. Ηχογραφήθηκε το 2004 και εκδόθηκε σε μορφή ψηφιακού δίσκου από τις εκδόσεις Πανοπτικόν το 2010 στη Θεσσαλονίκη.

Για τη συγκεκριμένη παράσταση όπως άλλωστε και στην αυθεντική ηχογράφηση, συνεργάζεται με έξι εκλεκτούς μουσικούς, τους Τάκη Φαραζή, Κυριάκο Ταπάκη, Δήμο Δημητριάδη, Παντελή Στόικο, Αντώνη Ανδρέου και Κώστα Αναστασιάδη. Τα φωνητικά αναλαμβάνουν η Slava Pop’va (Ευδοξία Γεωργίου) η οποία είναι και η κεντρική ηρωίδα του έργου, η Λιζέτα Καλημέρη και η Μάρθα Μαυροειδή. Ο Γιάννης Θωμάς υπογράφει τα επί μέρους κείμενα και η Φωτεινή Ποταμιά την εικαστική παρέμβαση και το συντονισμό. Τη σκηνοθεσία του έργου καθώς και την παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού υπογράφει ο Tome Rapovina.

Το Rousilvo (2010) είναι το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας, το πρώτο μέρος της οποίας ονομάζεταιΝόστος (1999). Η μορφολογία του έργου ­–το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα, εκτός τριλογίας– έχει τα χαρακτηριστικά αφηγήματος (είσοδος-κορμός-έξοδος) συναποτελούμενο από μουσικές συνθέσεις, ηχοτοπία και αυθεντικά ηχητικά ντοκουμέντα των «πρωταγωνιστών» του έργου οι οποίοι αφηγούνται αποσπασματικά τα γεγονότα. Πρόκειται για μια σύγχρονη βαλκανική λαϊκή όπερα η οποία, με αφορμή τη δραματική ιστορία ενός πρόσφατα εγκαταλειμμένου χωριού στη μεθόριο της Μακεδονίας, εστιάζει στη δυσκολία με την οποία τα σύγχρονα έθνη-κράτη αποδέχονται τη διαφορετικότητα και ενσωματώνουν «αλλόφωνους» πληθυσμούς σεβόμενα την πολιτισμική τους κληρονομιά. Ένα αφιέρωμα στην ποίηση που χάνεται.

Slava Pop’va: φωνή
Λιζέτα Καλημέρη: φωνή
Μάρθα Μαυροειδή: φωνή
Τάκης Φαραζής: πιάνο
Κυριάκος Ταπάκης: ούτι, μαντόλα
Δήμος Δημητριάδης: σαξόφωνο, φλάουτο
Παντελής Στόικος: τρομπέτα
Dine Doneff: κοντραμπάσο, κιθάρα,κρουστά, φωνή
Κώστας Αναστασιάδης: τύμπανα
Εικονογραφία, συντονισμός: Φωτεινή Ποταμιά (lamp)
Κείμενο (επιμέρους): Γιάννης Θωμάς
Σκηνοθεσία & Βίντεο: Tome Rapovina

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Τετάρτη 9 Μαρτίου
Μετά τη συναυλία, συζήτηση με τους συντελεστές
Διαβάστε περισσότερα:

Ο Κώστας Θεοδώρου γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1965. Άρχισε να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει σε ηλικία 15 ετών. Στα 16 του εγκατέλειψε το σχολείο για να αφοσιωθεί στη μουσική και πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακάλυψε το κοντραμπάσο. Είναι αυτοδίδακτος μουσικός.

Ως μουσικοσυνθέτης είναι ενεργός από τη δεκαετία του 1980. Το 1999 κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο προσωπικό άλμπουμ του, με τίτλο Νόστος. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και για διάφορα μουσικά σύνολα, με τα οποία παρουσιάζει έργα του εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Το έργο του, που είναι έντονα προσωπικό, ξεχωρίζει για το μοναδικό τρόπο που αναμειγνύει το βαλκανικό ήχο με τη σύγχρονη τζαζ και την αυτοσχεδιαστική μουσική.

Από το 2001, ο Θεοδώρου είναι μέλος του μουσικού σχήματος Primavera en Salonico, στο οποίο τραγουδάει η Σαββίνα Γιαννάτου.

Οι πιο σημαντικές συνεργασίες του είναι, μεταξύ άλλων, με τους Μάρκο Μέσκο, Βασίλη Παπά, Louis Sclavis, Michel Godard, Μιχάλη Σιγανίδη, Αργύρη Μπακιρτζή, Anja Lechner και Luk Perceval.

9-10 ΜΑΡ 2016
21:00 - Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου