Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

«Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης» στο Μουσείο Μπενάκη


Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης εγκαινιάζει την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 20:00 την έκθεση με τίτλο «Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης» με έργα του Thomas Hope.

Γόνος οικογένειας μεγιστάνων τραπεζιτών ο Thomas Hope (1769-1831) πραγματοποίησε, κατά το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, το Grand Tour την καθιερωμένη για τους νέους της τάξης του περιοδεία στην Ελλάδα και την Τουρκία. Φιλότεχνος, με μοναδικές συλλογές αρχαιοτήτων, γλυπτικής και ευρωπαϊκής ζωγραφικής, γενναιόδωρος χορηγός και ειδήμων σε θέματα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης ανέτρεψε τα καλλιτεχνικά δεδομένα της εποχής του, αφήνοντας το στίγμα του στην καλλιτεχνική περίοδο Regency.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του καλλιτέχνη από την πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και πιο συγκεκριμένα: Τοπογραφικά σχεδιαγράμματα και διπλωτά πανοράματα της Κωνσταντινούπολης, επιμέρους απόψεις από διάφορες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, μνημεία, ναοί, Οθωμανικά παλάτια, αίθουσες του Σεραγιού, πύλες, τζαμιά, ταφικά μνημεία, υπαίθριες κρήνες, πύλες, τα γιαλιά πάνω στο Βόσπορο, οι βάρκες διασκεδάσεων του Σουλτάνου. Επίσης λεπτομέρειες από τα μαγαζιά της αγοράς, καφενεία, εικόνες με τους διάφορους τύπους της Κωνσταντινούπολης, άνδρες γυναίκες με παιδιά, παραστάσεις με ενδυμασίες, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες συνοδευόμενες από μακροσκελείς περιγραφές με επεξηγήσεις και σχόλια. Η σημασία της συλλογής Thomas Hope δεν εξαντλείται μόνο στην αισθητική χαρά που προσφέρει στους φιλότεχνους αλλά αποτελεί και ένα μοναδικό θησαυρό οπτικών μαρτυριών για τους μελετητές του οθωμανικού πολιτισμού.

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσση έκδοση, της οποίας τα κείμενα θα επιμεληθούν οι επιμελήτριες της έκθεσης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Φανή Μαρία Τσιγκάκου και Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.


Επιμελητές έκθεσης: Φανή Μαρία Τσιγκάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης & Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Διεύθυνση: Ασωμάτων 22 & Διπύλου, Κεραμεικός, Αθήνα
Διάρκεια: 24/03/2016 - 25/09/2016
Εγκαίνια: 23/03/2016, 20:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου