Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τα μουσεία στις ΗΠΑ έδωσαν 5 δισ. δολάρια για επεκτάσεις


Τα αμερικανικά μουσεία δαπάνησαν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για εργασίες επέκτασης από το 2007 μέχρι το 2014, εν μέσω κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του The Art Newspaper.

Συγκεκριμένα, 26 μουσεία δαπάνησαν ή δέσμευσαν συνολικά 4,95 δις. δολάρια για εργασίες όπως η επέκταση του San Fransisco Museum of Modern Art (305 εκατ. δολάρια), η οποία αναμένεται να ανοίξει στις 14 Μαΐου. Το MoMa στη Νέα Υόρκη βρίσκεται σε διαδικασία της δεύτερης επέκτασής του μέσα σε μια δεκαετία, ενώ το Los Angeles County Museum of Art (Lacma) σχεδιάζει project που αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2023.

Χαρακτηριστικό είναι πως αν και νέες κατασκευές εμφανίζονται στη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Ν. Αμερική, οι ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα για επεκτάσεις απ’ όσο συνολικά όλες οι υπόλοιπες 37 χώρες που εξετάστηκαν.

Οι επικεφαλής των μουσείων υποστηρίζουν πως πρέπει να επεκτείνονται διότι θέλουν να εκθέτουν και άλλες μορφές τέχνης που δεν ταιριάζουν ή δεν χωρούν στις κανονικές αίθουσές τους. Παράλληλα, πρέπει να βρουν τρόπους για να προσελκύσουν περισσότερα έσοδα και δωρεές.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, διαφαίνεται διαφορά στην συμπεριφορά των αμερικανικών μουσείων από αυτά άλλων χωρών, τα οποία βασίζονται κυρίως στην κρατική στήριξη.

Σύμφωνα με την έρευνα, 8,9 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν ή δεσμεύτηκαν για επεκτάσεις από 75 μουσεία παγκοσμίως από το 2007 μέχρι το 2014. Στην Βρετανία, 15 ιδρύματα δαπάνησαν συνολικά 1 δισ. δολάρια.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου